Gyöngyösi Márton megerősítette, hogy indul a Jobbik elnöki posztjáért

2022. június 17. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője is indul elnökjelöltként a párt tisztújításán, ezt maga az érintett erősítette meg Spirit FM Aktuál című műsorában. Gyöngyösi ezt később a Facebookon is bejelentette. Azt írta, hogy „a Jobbik számára nincs más út, mint az, ha rendezzük sorainkat, és nemzeti-konzervatív értékrendünket képviselve megyünk tovább”.

Korábban Ander Balázs indulásáról írt az Atv.hu. Ander 2014 óta volt a Jobbik képviselője, akkor és 2018-ban is a párt listájáról jutott be a parlamentbe. Idén azonban nem kapott befutó helyet az ellenzéki összefogás listáján. „Őszintén szembe kell néznünk azzal a szomorú ténnyel, hogy az elmúlt néhány év során közösségünk az ideológiai kiüresedés útjára lépett és a politikai senkiföldjén találta magát. Hogy ez társadalmi, más pártok általi vagy belső nyomásra alakult így, hosszasan lehetne elemezgetni és kell is a jövőben” – írta legutóbbi Facebook-posztjában.

A harmadik jelölt pedig Földi István, aki szintén a Facebookon erősítette meg indulási szándékát. „Tartanunk kell a néppárti vonalat, de egyben nem felejthetjük el azt sem, hogy honnan is indultunk” – fogalmazott. A vele kapcsolatos ügyekről még a szabolcsi ellenzéki előválasztási csatározások kapcsán írtunk hosszabb cikket. Földi István neve akkor került elő újra, amikor a kormánymédia azzal vádolta meg, hogy az elmúlt év végén megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát. A rendőrség elvetette a szexuális bűncselekmény gyanúját, minderről Földi István május 13-án számolt be az oldalán.

A Jobbik május 7-i tisztújító kongresszusán Jakab Pétert nagy többséggel választották meg újra a párt elnökének, Jakab 71,4 százalékot, a kihívója, Stummer János 27,8 százalékot kapott. A párt elnökhelyettesének Potocskáné Kőrösi Anitát választották a szavazatok 88 százalékával. Az országos választmány elnöke Szabó Gábor lett, míg alelnöknek választották Ander Balázst, Z. Kárpát Dánielt, Lukács László Györgyöt, Dudás Róbertet, Kvárik Anitát és Magyar Zoltánt.

Jakab a tisztújítás után interjút adott a Telexnek, amiben arról is beszélt, hogy a korrekciók fontosságát ő is elismerte a kongresszus előtt, és azt is mondta a tagoknak, gondolják át, biztos ő-e a megoldás a párt vezetésére. „Két és fél évvel ezelőtt, az akkori tisztújító kongresszuson is azt mondtam, hogy soha nem vágytam arra, hogy én legyek a Jobbik elnöke, de ha megbíznak a vezetői munkával, akkor el fogom végezni, aztán majd a tisztújításon értékelik, hogy jó volt-e ez a munka vagy sem, beszélni tudok-e jobban vagy vezetni” – mondta Jakab.

Megválasztása után egy hónappal a párton belüli harcok élessé váltak, Jakab bejelentette lemondását. „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok” – indokolta a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!