Soltész Miklós szerint a nagyhatalmaknak nem egy nevetséges térdepléssel kéne megoldaniuk történelmi bűneiket

2022. június 16. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egy felújított debreceni iskola avatóján kioktatta a nagyhatalmakat, és üzent az angol–magyar futballmeccsen a magyar himnuszt kifütyülő szurkolóknak is.

Soltész szerint a magyar nemzet mindig is a kereszténységet, a nemzetet, a hazát és a családot fogja előtérbe helyezni, és ha a tanítók, tanárok a következő időszakban is át tudják adni ezt a gyerekeknek, „a magyar nemzettel nem lesz baj”, olvasható az MTI tudósításában, amely a felújított és bővített debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületének átadásáról készült.

Az államtitkár élesen bírálta a nagyhatalmakat: „nemcsak szomszédos, európai nagyhatalmakra gondolok, hanem tengeren túlira is” – mondta.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, ha tanulnák az igaz történelmet, máshogy állnának hozzá a kisebb nemzetek életéhez, nem kockáztatnák a kisebb nemzetek függetlenségi és egyéb törekvéseit és az egész világ békéjét sem.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium átadóünnepségén – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium átadóünnepségén – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Ha egyes nagyhatalmak számot vetnének a történelmükkel, és például a gyarmati mivoltukból nem azt a következtetést vonnák le, hogy minket, kisebb nemzeteket kellene oktatniuk, kioktatniuk, állítólag tanítaniuk, a magyar himnuszt kifütyülni, majd utána nem bocsánatot kérni, hanem azzal foglalkoznának, hogy történelmi bűneiket nem egy nevetséges térdepléssel oldanák meg, hanem segítenék azokat az országokat, amelyeket kiraboltak évszázadokon keresztül, akkor más lenne a világ” – mondta.

Soltész Miklós a racionalitást is hiányolta a nagyhatalmakkal, illetve Brüsszellel folytatott vitákból, ezért a matematikatanítás erősítését sürgette. Szerinte ugyanis „nem tudják kiszámolni, hogy adott esetben egy-egy döntés mögött milyen súlyos következmények vannak, hogyan tudnak elszegényíteni országokat, nemzeteket, akár egy egész földrészt is, Európát is, ha rossz döntéseket hoznak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!