Két újabb majomhimlős beteget találtak Magyarországon

2022. június 10. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két új betegnél igazoltak majomhimlő-fertőzést: egy 35 éves, Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak a betegségre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban vannak, elkülönítve – írta az Nemzeti Népegészségügyi Központ a Telexnek küldött sajtóközleményében. A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van.

Az első majomhimlős esetet Magyarországon május végén azonosították. Az országos tisztifőorvos májusban azt mondta, hogy a betegség nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2–4 hétig tart, tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes. Az adott esetben a bőrön megjelenő kiütések miatt könnyebben gondolhat rá a beteg, hogy orvoshoz kell mennie, mint egy köhögős, de enyhe tünetű koronavírusos esetében, ami megkönnyíti a kontaktkutatást.

A majomhimlőről és arról, hogy mennyire lehet veszélyes a betegség, itt írtunk bővebben, a vírusról szóló tényellenőrzésünk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!