Fact-check: A majomhimlő nem csak a melegeket érinti

2022. május 29. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben egy újabb járvánnyal foglalkoznak a szakértők: az eddig inkább Közép- és Nyugat-Afrikára jellemző majomhimlő megjelent az USA-ban és Európa több országában is. Ebben a gyorstalpalóban szedtük össze, mit érdemes tudni a vírusról.

A cikk megjelenése után néhány órával kaptunk egy emailt, amiben egy olvasónk számon kérte rajtunk, hogy miért nem említjük meg, hogy a fertőzöttek nagy része meleg. A Brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) például május 16-án arról számolt be, hogy az aznap regisztrált négy új fertőzött mind melegként, biszexuálisként vagy férfiakkal közösülő férfiként írta le magát.

A német Robert Koch Intézet is kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy az említett csoportokba tartozó férfiak azonnal forduljanak orvoshoz, ha a tünetek valamelyikét tapasztalják. Az intézet sok kritikát kapott azért, mert külön kiemelte ezeket az embereket, ezért le is vették az ajánlást.

Azonban miután többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ebben a kontextusban írt a vírusról, elkezdett terjedni az interneten, hogy a majomhimlő leginkább a melegeket érinti. Az erről szóló posztok alatt gyorsan megjelentek a gyűlölködő kommentek is – bár az utóbbi poszt önmagában nem feltétlenül volt homofób.

A helyzet viszont az, hogy egyáltalán nem igaz, hogy a majomhimlő inkább a melegeket érintené. Ennek megértésében segít, ha az ember tudja, hogy hogy terjed a vírus. Úgy tűnik, hogy akár légúti cseppekkel is terjedhet – bár közel sem olyan hatékonyan, mint a SARS-CoV-2, azaz a jelenleg is tartó világjárványt okozó koronavírus –, de inkább a tüneteként megjelenő kiütésekből szivárgó, valamint más testnedvekkel fertőz. Emiatt például még a fertőzöttek által használt ruhák és ágyneműk is veszélyesek lehetnek.

Miért veszélyes kiemelni egy-egy csoportot?

A vírusról 1970 óta tudjuk, hogy embereket is meg tud fertőzni, és az elmúlt 50 évben láthattuk, hogy ez egyáltalán nem csak a meleg férfiakat érinti.

Azért is veszélyes most egy közösséget kiszemelni a közleményekben, mert az AIDS-krízis elején pont ugyanígy indult a melegek megbélyegzése – annak ellenére, hogy az azt okozó HIV-vírus nem csak őket támadta.

„Szakértők még ebben a pillanatban is próbálják megérteni, hogy a majomhimlő miért terjed így a meleg férfiak között. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a vírus szexuális úton terjed, de amiért a médiumok így írnak a kibontakozó eseményekről, ez a félreértés már most gyorsan terjed” – mondta Mateo Prochakza, az UKHSA járványkutatója a PinkNewsnak.

A 24.hu azt írja, hogy eddig egy szaunát, egy fétisfesztivált és egy Pride-rendezvényt neveztek meg gócpontként. Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának kutatója erre azt mondta, hogy még nem érdemes messze menő következtetéseket levonni ebből.

„Teljesen véletlen, hogy épp ilyen jellegű eseményekre lehet ezeket az esethalmazokat visszavezetni, bármely más tömegrendezvényen is megtörténhetett volna, illetve még kiderülhet, hogy meg is történt. A lényeg a szoros fizikai kontaktus, mert ez a vírus így működik, így terjed”

– mondta a 24.hu-nak.

Tehát elméletben akár egy birkózóbajnokság, egy nagy koncert vagy egy csoportos masszázs Guinness–rekord-kísérlete is lehetne szuperterjesztő esemény. Olyan ez, mint a spanyolnátha esete, ami hiába terjedt Spanyolországon kívül is, végül rajta ragadt az országon, ahol először írtak a járványról (pedig nem is onnan indult), vagy a koronavírus, amit az elején sokan kínai koronavírusnak hívtak, ami miatt világszerte megnőtt az amerikai ázsiaiak elleni gyűlölet-bűncselekménynek száma.

A másik probléma az, hogy ha valaki elhiszi, hogy a betegség csak a melegeket érinti, akkor az is felmerülhet benne, hogy ő nem meleg, tehát nem is kaphatja el. Ez azonban a vírusnak kedvez, mert az ilyen tévhitekre érzékenyebb csoportok így kisebb eséllyel fordulnak orvoshoz, ha a tüneteket megjelennek náluk.

Miért emelik ki akkor mégis ezeket a közösségeket?

Azért, mert attól függetlenül, hogy gyakorlatilag bármelyik izzadós tömegrendezvény válhat gócponttá, most úgy alakult, hogy pont egy Pride-esemény lett ilyen. Emiatt például a Brit HIV Szövetség, és a szintén brit NAM HIV-vel és AIDS-szel foglalkozó alapítvány is felhívta az említett csoportokba tartozók figyelmét arra, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a tünetek valamelyikét tapasztalják.

„Az igaz, hogy bizonyos homoszexuális férfiak – például a szexmunkások – most nagyobb kockázatnak vannak kitéve. De a kórokozó (…) minden nemet érint, és gyerekek, felnőttek és fiatalok is elkaphatják”

mondta Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter, akit többen is kritizáltak, amiért nem sokkal korábban kiemelte azokat a férfiakat, akik hajlamosak „anonim módon szexelni”.

Ahogy a gyorstalpalónkban írtuk, a kongói variáns halálozási aránya Afrikában (tehát figyelembe kell venni, hogy más az egészségügyi ellátórendszer helyzete) 10,6 százalékos, a nyugat-afrikai variánsé pedig 3,6 százalékos. Közép-Afrikában végzett kutatások alapján a vírus a fertőzöttek 1-10 százalékával végzett, de fontos kiemelni, hogy a fertőzöttek gyakran városoktól, fejlett infrastruktúrától távol, egészségügyileg gyengén ellátott területeken élnek.

Az elmúlt hetekben megjelent járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, eddig mindenki felépült belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!