Müller: Azonosították Magyarországon az első majomhimlős esetet

2022. május 31. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél – írta a Tények Müller Cecília országos tisztifőorvos nyilatkozatára hivatkozva.

Az MTI szerint a férfitől levett vizsgálati minták hétfőn érkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), kedden pedig elvégezték a mintákon a teljes vírusszekvenálást, így nyert teljes bizonyosságot, hogy majomhimlő-fertőzésről van szó.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a betegség nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes. Az adott esetben a bőrön megjelenő kiütések miatt könnyebben gondolhat rá a beteg, hogy orvoshoz kell mennie, mint egy köhögős, de enyhe tünetű koronavírusos esetében, ami megkönnyíti a kontaktkutatást.

A majomhimlőről és arról, hogy mennyire lehet veszélyes a betegség, itt írtunk bővebben, a vírusról szóló tényellenőrzésünk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!