Orbán nem hajlandó megvitatni az olajembargó kérdését a következő EU-csúcson

2022. május 24. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján tárgyaljon az orosz olajimport embargójáról, írja a Financial Times. A magyar miniszterelnök már korábban jelezte, minden olyan embargótervezetet meg fog vétózni, ami nem talál megoldást Magyarország energiaellátási aggályaira.

A gazdasági napilap birtokába került a miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írott levele, amiben Orbán azzal érvel, konszenzus hiányában kontraproduktív lenne a szankciós csomag megvitatása. Ez ugyanis

csak előtérbe helyezné az Unió belső megosztottságát ahelyett, hogy reális esélyt adna a meglévő nézeteltérések feloldására.

A jelenlegi formájukban pedig Magyarország nem tudja támogatni a szankciókat, mivel eddig nem kapott részletes tájékoztatást arról, az EU milyen finanszírozással segítene az országnak leválni az orosz olajról.

A Financial Times megemlíti az Európai Bizottság előző héten bemutatott RePowerEU nevű 210 milliárdos tervezetét, amely javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagok 2027-ig tartó fokozatos elhagyására. Orbán Viktor a tervezettel kapcsolatban azt írja, hogy bár lát benne biztató jeleket, szerinte az nem kezeli konkrétan és átfogóan a Magyarország által felvetett súlyos aggályokat.

Budapesten tárgyal Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2022. május 9-én – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI
Budapesten tárgyal Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2022. május 9-én – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

A levelet később Havasi Bertalan sajtófőnök révén a miniszterelnök eljuttatta az MTI-hez is. A szövegben Orbán megemlíti azt is, hogy

az olajembargó hozzávetőlegesen 55-60 százalékkal emelné meg az üzemanyagárakat egy olyan időszakban, amikor az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak.

Az Európai Unió eddig öt szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben. A 27 tagállam korábban gyorsan és nagy egységben cselekedett, olyan intézkedéseket végrehajtva, amelyek a háború kezdete előtt elképzelhetetlennek tűntek, például az orosz bankok elleni szankciókat. Ez a lendület azonban májusban elveszett, többek között Magyarország ellenállása miatt.

Szijjártó Péter legutóbb 15-18 milliárd euróra taksálta annak az árát, hogy Magyarország elálljon a vétótól, azt pedig több forrás jelezte, az EU hajlandó is lenne pénzügyi kompenzációt kínálni a támogatásért cserébe. Az elmúlt héten azonban azok a hangok is felerősödtek, akik szerint egyszerűen Magyarország kihagyásával kellene bevezetni az olajembargót.

Az EU és Magyarország embargós csatájáról gyakran írtunk, többek között itt és itt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!