Orbán nem hajlandó megvitatni az olajembargó kérdését a következő EU-csúcson

2022. május 24. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján tárgyaljon az orosz olajimport embargójáról, írja a Financial Times. A magyar miniszterelnök már korábban jelezte, minden olyan embargótervezetet meg fog vétózni, ami nem talál megoldást Magyarország energiaellátási aggályaira.

A gazdasági napilap birtokába került a miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írott levele, amiben Orbán azzal érvel, konszenzus hiányában kontraproduktív lenne a szankciós csomag megvitatása. Ez ugyanis

csak előtérbe helyezné az Unió belső megosztottságát ahelyett, hogy reális esélyt adna a meglévő nézeteltérések feloldására.

A jelenlegi formájukban pedig Magyarország nem tudja támogatni a szankciókat, mivel eddig nem kapott részletes tájékoztatást arról, az EU milyen finanszírozással segítene az országnak leválni az orosz olajról.

A Financial Times megemlíti az Európai Bizottság előző héten bemutatott RePowerEU nevű 210 milliárdos tervezetét, amely javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagok 2027-ig tartó fokozatos elhagyására. Orbán Viktor a tervezettel kapcsolatban azt írja, hogy bár lát benne biztató jeleket, szerinte az nem kezeli konkrétan és átfogóan a Magyarország által felvetett súlyos aggályokat.

Budapesten tárgyal Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2022. május 9-én – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI
Budapesten tárgyal Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2022. május 9-én – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

A levelet később Havasi Bertalan sajtófőnök révén a miniszterelnök eljuttatta az MTI-hez is. A szövegben Orbán megemlíti azt is, hogy

az olajembargó hozzávetőlegesen 55-60 százalékkal emelné meg az üzemanyagárakat egy olyan időszakban, amikor az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak.

Az Európai Unió eddig öt szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben. A 27 tagállam korábban gyorsan és nagy egységben cselekedett, olyan intézkedéseket végrehajtva, amelyek a háború kezdete előtt elképzelhetetlennek tűntek, például az orosz bankok elleni szankciókat. Ez a lendület azonban májusban elveszett, többek között Magyarország ellenállása miatt.

Szijjártó Péter legutóbb 15-18 milliárd euróra taksálta annak az árát, hogy Magyarország elálljon a vétótól, azt pedig több forrás jelezte, az EU hajlandó is lenne pénzügyi kompenzációt kínálni a támogatásért cserébe. Az elmúlt héten azonban azok a hangok is felerősödtek, akik szerint egyszerűen Magyarország kihagyásával kellene bevezetni az olajembargót.

Az EU és Magyarország embargós csatájáról gyakran írtunk, többek között itt és itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!