Orbán az olajembargóról tárgyalt: Megoldást kell találni az ellátási aggályokra

2022. május 23. – 18:36

Orbán az olajembargóról tárgyalt: Megoldást kell találni az ellátási aggályokra
Orbán Viktor hétfői beszélgetése Charles Michellel a Karmelita-rezidencián – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Videóhívásban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével – írja az MTI. Főleg az ukrajnai háború EU-ra gyakorolt hatásairól volt szó a megbeszélésen, előkészítve a május 30-31-ére tervezett uniós csúcs témáit.

A katonai és az élelmiszerbiztonság mellett szóba került az energia területén Oroszországgal szemben tervezett uniós szankciócsomag is. Orbán az állami hírügynökség beszámolója szerint arról beszélt a Tanács elnökének, hogy megoldást kell találni Magyarország ellátási aggályaira.

Míg korábban a kormány mindennemű szankciót elutasított az Oroszországból érkező energiára vonatkozóan, azóta megszavazták már az orosz szénimport betiltását, és nyilatkozataikban többször is beszéltek arról, hogy bizonyos feltételek mellett akár az olajembargót is megszavaznák.

Igaz, a feltételek igen erősek: egy 15-18 milliárd eurós nagyságrendű pénzügyi csomagot kért a magyar kormány az EU-tól a teljes magyar energiaszerkezet modernizációjára – vagy felmentést a csővezetékes olajszállítás embargója alól.

Az elmúlt napokban egyre több politikus – például az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley, valamint Németország alkancellára és gazdasági minisztere, Robert Habeck – beszélt arról, hogy szerintük Magyarországot ki kellene hagyni az olajembargóból. Most viszont Orbán az MTI beszámolója szerint nem zárta ki, hogy hazánkban is szankciókat vezethetnek be az orosz olajszállításokra.

A Mol egyébként már intenzíven dolgozik az oroszokról való esetleges leválás forgatókönyvein: egy 15 elemből álló projektmix áll előkészítés alatt, és folyamatosan vizsgálják a világ különböző részeiről származó nyersolajmintákat. Az olajembargó magyarországi esélyeiről és esetleges következményeiről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!