Márki-Zay: Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni arra, amire kapta, azaz Orbán leváltására

2022. május 20. – 12:37

Márki-Zay: Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni arra, amire kapta, azaz Orbán leváltására
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ő is pontosan tudja, hogy az adományok visszautalása képtelenség” – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapítója és elnöke a Telexnek Kész Zoltán nyílt leveléről. Kész, aki maga is az MMM elnökségi tagja, a Telex szerdai cikke miatt írt nyílt levelet Márki-Zaynak. A levélben Kész azt kérte, a mozgalom még ebben a hónapban számoljon el a kampányban számlájára érkezett adományokkal, tételesen sorolják fel, mire költöttek, a maradékot pedig utalják vissza az adományozóknak.

„Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el” – írta Kész, Márki-Zay pártalapítási ígéreteire utalva. A politikus az elszámolás kiállításától teszi függővé azt is, marad-e a vezetőségben.

„Ha elnökségi tagként a nevemet adom egy mozgalomhoz, ami transzparenciát hirdet, akkor az legyen is transzparens”

– mondta Kész a Telexnek.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Kész nyílt levele azért különösen problémás, mert azt sugallja, hogy ő és az MMM pártépítésre szeretnék felhasználni a mozgalom adományszámláján maradó összeget.

„Ez azonban jogilag is kizárt, pártnak ezt a pénzt nem lehet odaadni” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki kifejezetten vissza is utasította Kész Zoltán sejtetését, miszerint pártalapításra használnák a pénzt. Márki-Zay szerint éppen a pártfinanszírozási törvény miatt lehetetlen lenne az is, hogy az adományszámlán maradó pénzt esetleg az ellenzéki összefogás pártjai között osztanák szét. Ez a lehetőség csak azért merült fel, mert az ellenzéki összefogás közös weboldalán gyűjtött adományok is az MMM adományszámlájára kerültek.

Márki-Zay szerint Kész javaslata, miszerint az adományok maradékát az adományozóknak kellene visszautalni, azért képtelenség, mert eleve lehetetlen kiválasztani, melyik adakozó kap vissza pénzt a maradványból, és melyik nem. Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója ehhez hozzátette, hogy az adományozók jelentős része eleve névtelenül küldött támogatást, nekik ezért lehetetlen a visszautalás.

„Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni, és arra fogja felhasználni, amire kapta, azaz Orbán Viktor leváltására”

– mondta a Telexnek Márki-Zay, hozzátéve, hogy az elszámolást természetesen el fogják készíteni. Korábbi cikkünkben Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója május végét jelölte meg határidőnek.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az utóbbi hetekben az MMM-et érő támadások egy „szervezett lejáratókampány” részei, és ez azért indult, mert ellenzéki körökben is sokan megijedtek Márki-Zay pártalapítási terveitől.

„Sokan félnek, hogy sikeres alternatíva születhet meg.”

Készről azt mondta, egy ideje valóban nem vett részt a mozgalom munkájában, miután „személyes politikai ambíciói sajnos nem teljesültek”. A polgármester szerint ő pénteken délelőtt már beszélt Késszel, találkozóra hívta, hogy beszéljék meg, ami történt. Kész is megerősítette, hogy Márki-Zay valóban felhívta.

Azt, hogy Kész kimaradozott az MMM-es munkából, a politikus Facebook-posztja alatt Márki-Zayné Vincze Felícia, az ellenzéki miniszterelnök jelölt felesége is felhozta. (A Facebookról vett idézeteket – ahol hiányzott a szövegből – ékezetekkel, központozással láttuk el.)

„Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvennéd, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz...” – írta, és Kész hamar válaszolt is:

„Igen, tudom. Pont egy hete írtam neki levelet, amelyre azóta sem válaszolt. Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán. Felvettem.”

Mire Márki-Zayné: „két napja hívott, az elnökségire is hívtak, nem jelentél meg”.

Márki-Zayné a teljes tisztújításra vonatkozó megjegyzésével arra utalt, hogy Kész nem is dönthetne MMM-es vezetőségi posztjának megtartásáról, hiszen a választási vereség után a mozgalom teljes vezetősége lemondott. Erről beszélt Vékás Sándor operatív igazgató is korábban a Telexnek, Kész szerint azonban ő sosem nyújtotta be a lemondását.

Ezt jelezte Márki-Zaynénak a szintén MMM-tag Barta László is (ő vezette az M3-ason előválasztási szavazólapokkal megrakva karambolozó BMW-t). Azt írta, ha Kész maga nem mondott le, akkor nem lehet ilyesmire kérni, mert akkor bíróságon támadhatja meg a tisztújítás eredményét.

„Ezen kívül te a szervezet elnökének a felesége vagy, semmilyen pozíciód vagy egyéb jogalapod nincs a szervezet egyik elnökségi tagját beszámoltatni és kvázi kérdőre vonni, hogy megjelenik-e egy elnökségi ülésen avagy sem, ezt én, mint MMM-tag. igencsak kifogásolom, mert senkire nem vonatkoznak többlet jogosítványok ezen szervezetben azért, mert ő valakinek a valakije” – írta Barta.

A kommentek között megjelent az MMM egy másik elnökségi tagja, Lukácsi Katalin is, aki azt írta Késznek, hogy korábban ő maga is miniszterelnök-jelöltnek ajánlotta Márki-Zayt, akit most keményen bírál.

„Egy vereség után könnyű belerúgni a csapat vezetőjébe, de akkor valójában az egész csapatba rúgunk, magunkba is, ha tagjai voltunk.”

Erre válaszolt Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere, hogy szerinte ettől függetlenül még jogos az, amit Kész kért.

„Igen, de ennek is megvan a módja. Szerdán volt elnökségi, tudta, hogy van, nem jött el mégsem, hogy ezt elmondja ott.

Tehát nyilvánvalóan a szándéka nem önmagában az, hogy ezt a kampányköltést megismerje.

Amikor Péter azzal eddig is mindig elszámolt a nyilvánosságban” – válaszolta Lukácsi.

De mi az az MMM?

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat 2018 őszén alapította Márki-Zay Péter azzal a céllal, hogy a 2019-es önkormányzati választásra készülve minden településen segítse az ellenzéki összefogást. Akkor az összefogás a siker tuti receptjének látszott, Márki-Zay így nyert a hódmezővásárhelyi időközin, 2018 őszén pedig visszalépések segítették Csárdi Antal vagy Szabó Szabolcs választási győzelmét is.

„Ami ma Magyarországon van, az egy kétpártrendszeri választási rendszer. Van egy kormánypárt és van egy ellenzék – és amíg az az ellenzék megosztott, nem egy jelöltet állít, addig nincs esélye győzni”

– hangzott el a mozgalom kampánynyitóján.

A recept működni látszott a 2019-es önkormányzati választáson, ezért 2022-re már az ellenzéki pártok is így készültek. Az MMM-nek az egészben nem is lett volna nagy szerepe, ha meglepetésre nem Márki-Zayt választják ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Az MMM elvileg az ellenzéki pártok közötti együttműködést igyekezett segíteni, programja az a 12 pont volt, amit nemzeti minimumként fogadtak el az összefogásban részt vevő erők.

A kampányban az MMM volt Márki-Zay hátországa, a mozgalom segítette a miniszterelnök-jelölt kampányát is, azonban sokszor nem volt megfelelő az együttműködés a mozgalom munkatársai és a közös ellenzéki kampánystáb között. A kampány pénzügyi hátterének biztosításában azért lett kiemelt szerepe, mert pártfinanszírozási előírások miatt az adományokat az MMM számlájára gyűjtötték, ez a számla okoz most súrlódást.

Az, hogy az MMM pontosan hogyan viszonyul Márki-Zay pártalapítási terveihez, egyelőre nem világos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!