Márki-Zay mozgalma szerint az ellenzéki összefogás weboldalán gyűjtött adományok őket illetik

Legfontosabb

2022. május 18. – 15:25

Márki-Zay mozgalma szerint az ellenzéki összefogás weboldalán gyűjtött adományok őket illetik
Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás színeiben létrehozott kampányplakát Budapesten – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Az biztos, hogy nem ez lesz minden idők legátláthatóbb crowdfunding-kampánya” – mondta egy forrásunk az ellenzéki összefogás adománygyűjtéséről. Az április 3-i választást megelőző kampányidőszakban rengetegen adtak pénzt az Orbán Viktor és a Fidesz legyőzése érdekében összefogó politikai erőknek, a támogatásuk túlnyomó része pedig a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által 2018 őszén alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkezett.

A Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról, de gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta. A közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó.

Az Egységben Magyarországért névre keresztelt ellenzéki összefogás központi weboldalán még mindig kinn van Támogatás fül, ahol a banki utalásoknál valóban a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma látható.

„Nemhogy tételes elszámolás nem jött, de még csak annyi sem, hogy figyeljetek, emlékszünk még erre a dologra” – mondta az egyik ellenzéki párt vezető politikusa, aki szerint az egész ügy azért problémás, mert az adakozók többsége valószínűleg nem az MMM-et akarta támogatni, hanem a kormányváltást, és az azért harcoló politikai erőket. „Nem feltétlenül kell elosztani a maradékot, de legalább tudhatnánk róla, mi a helyzet a pénzzel” – mondták.

Május végére ígérik

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója megkeresésünkre azt mondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is.

Azt ugyanakkor Vékás is nyilvánvalóvá tette, hogy az MMM a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre, hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”. Az MMM-nek valóban van saját weboldala is, amin keresztül szintén gyűjt adományokat, de azon az oldalon is ugyanaz az MMM-es bankszámlaszám szerepel, ami az Egységben Magyarországért oldalán. Márki-Zay Péter emellett a saját weboldalán is gyűjt támogatást, de az az oldal az adakozni akarókat az Egységben Magyarországért támogatási oldalára tereli.

Vékás szerint az Egységben Magyarországért weboldala is „az MMM felülete”, a Támogatás fülön világosan feltüntették, hogy a pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak megy, és az oldal adatkezelési tájékoztatójában is az MMM szerepel adatkezelőként. Ez alapján azonban világos, hogy az MMM maga sem tudja szétszálazni, hogy a számlára érkezett támogatások közül pontosan mennyi érkezett az MMM, mennyi az Egységben Magyarországért, és mennyi Márki-Zay weboldalán keresztül.

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom irodájában interjút ad a párt logójával ellátott paraván előtt 2021. május 6-án – Fotó: Huszti István / Telex
Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom irodájában interjút ad a párt logójával ellátott paraván előtt 2021. május 6-án – Fotó: Huszti István / Telex

Az operatív igazgató szerint egyébként az adományszámlán maradó pénz, amit megtart az MMM,

„nem egy különösebben nagy összeg”.

A közös kampánystáb dolgozói és a Telex által megkérdezett ellenzéki politikusok azonban ezt vitatják, szerintük 100 millió forintnál is nagyobb lehet a maradvány. Annyi biztos, hogy Márki-Zay szerda reggeli Facebook-posztjában azt írta, összesen 400 millió forintot sikerült mikroadományok formájában összegyűjteni a kampányban.

A kampány utolsó heteiben a Direkt36 által összegyűjtött beszámolók szerint egyre több volt a súrlódás az MMM-esek és az összellenzéki kampánystáb dolgozói között, a két csapat teljesen elkülönült, még a budapesti kampányközpontban is külön helyiségeket használtak. Az összellenzéki kampánystáb megkérdezett tagjai szerint márciusban már az is egyre több vita forrása volt, hogy úgy érezték, az MMM megpróbálja távoltartani őket az adományszámlától. Vékás szerint ennek maximum az lehetett az oka, hogy hivatalos kampányidőszakban az adományszámlára érkezett pénzt nem lehetett jelöltekre költeni, mert az tiltott kampányfinanszírozásnak minősülhetett volna.

Az MMM-nek adták a pénzt?

„Ne mondja már nekem senki, hogy több százmillió forintot adományoztak az emberek kifejezetten a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak! Hát az anyám, a csajom vagy a haverjaim fejében biztos nem az volt, hogy az MMM-nek adnak pénzt, hanem hogy a kormányváltásra adnak” – fakadt ki az összellenzéki kampánystáb egyik dolgozója.

Őt az is különösen felidegesítette, amikor MMM-es esőkabátokat talált a kampányközpontban. „Megbeszélték, mindenki megállapodott ebben a világoskék közös színben, megcsináltattuk az esőkabátokat az aktivistáknak, erre ott vannak külön a sötétkék MMM-es esőkabátok. Miből? Meg miért?”

Vékás elismerte, hogy az MMM csináltatott saját télikabátokat (nem esőkabátokat), 100 darabot, összesen 800 ezer forintért, de hozzátette, hogy ezeket természetesen az MMM-nek érkező adományokból fizették. De – mint az korábban kiderült – az MMM az ellenzéki összefogás weboldalán, a hat ellenzéki párt logója fölött beérkező adományokat is a saját adományainak tekinti.

A megkérdezett ellenzéki politikusokat az dühíti a legjobban, hogy szerintük a közös kampányra érkezett adományok maradékát használja most Márki-Zay saját pártja építésére. Vékás Sándor szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet, ezt a pénzt nem is lehetne pártépítésre költeni, „az MMM fogja felhasználni”, ráadásul a mozgalom vezetősége várhatóan részben megújul a május végi tisztújításon, a választási vereség után ugyanis az MMM elnökségének minden tagja lemondott, és Vékás szerint sokan közülük nem is indulnak újra a posztért.

--------------------------

FRISSÍTÉS 17:33 – Márki-Zay Péter a cikk megjelentése után az alábbi reakciót küldte:

„Az MMM 3 évvel ezelőtti megalakulása óta fogad és gyűjt adományokat az Orbán-rendszer leváltása érdekében – a pártokkal ellentétben mi ugyanis egy fillért sem kaptunk soha a Fidesz-kormánytól.

Az előválasztás megnyerése után az MMM szervezte a közös ellenzéki kampányt, annak minden felelősségével és ódiumával, a pártok helyett is – ezzel szemben a pártok a hetedik frakció lehetőségének elutasításával a következő négy év minden állami forrását is megtagadták tőlünk, civilektől (az immár hat ellenzéki frakció 3 milliárddal több pénzt kap a ciklusban, mint az előző ciklus öt frakciója). 2018-ban még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi hitelt vett fel saját kampányára, mint amennyit most a hat párt összesen hajlandó volt beadni a közös kampány finanszírozására. Az törvényi előírások és állami ellenőrzések felelőssége, a mikroadományok begyűjtése és a nagy támogatók felkeresése és meggyőzése teljes feladata rám és az MMM kampánystábjára hárult.

A kampány elszámolása még nem zárult le, máig vannak kifizetetlen és elszámolás alatti tételek, nem tudja még senki, tartozás vagy pénz marad a számlán – bár természetesen mindent megtettünk, hogy fedezet nélkül ne vállaljunk kötelezettségeket. Az MMM-számla kezelése az MMM operatív és pénzügyi vezetésének a feladata, magam azonban rendszeresen és készséggel nyilatkozom a saját kampányszámlámról, amivel életem harmadik kampánya, az előválasztás után harmadjára is átláthatóan elszámoltam – politikusként ezzel egyedül vagyok az egész országban (kérem ellenőrizzék a markizaypeter.hu oldalon) – az előző két évben erre az egyéni kampányszámlára is mintegy 50 millió forint érkezett és került innen kifizetésre, szintén egyedülálló transzparenciával (kíváncsian, de egyelőre hiába várom más, pénzgyűjtéssel kampányoló politikusok és pártok elszámolásait – miközben sokan azt sem értik, hogy az MMM-adományokat törvényi okokból nem kaphatja meg egyetlen párt sem).

Nekem és az MMM-nek is célkitűzése, hogy a magyar választópolgárok számára hiteles alternatívát állítsunk fel nemcsak a Fidesszel, de egyes, jogosan kritizálható ellenzéki szereplőkkel szemben is. Az MMM minden, Orbán Viktor leváltására gyűjtött forintot Orbán Viktor leváltására használt és fog felhasználni, transzparens módon – az összeggel mást nem is tehet, mert erre a célra kapta. Az MMM elnökeként kértem a mozgalom operatív csapatát, hogy a kampány lezárását követően hozza nyilvánosságra elszámolását, ahogy ezt saját kampányszámlámmal én is megteszem ismét. Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy igenis ez lesz, és ezek voltak a magyar politikatörténet legátláthatóbb »crowdfunding kampányai«.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!