A DK EP-képviselője Varga Judit meghallgatását kezdeményezi a Pegasus-vizsgálóbizottságban

2022. április 29. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden hivatalosan megalakult a Pegasus-vizsgálóbizottság az Európai Parlamentben, és már az első ülésén világossá vált, hogy „nem fog következmények nélkül maradni az ártatlan civilek, újságírók, üzletemberek, politikusok illegális megfigyelése és lehallgatása”. Erről Rónai Sándor, a DK EP-képviselője beszélt, akit a bizottság alelnökének választottak.

„A bizottság egyértelművé tette, egyetlen európai kormány sem figyelheti politikai riválisait terroristák ellen kifejlesztett kémszoftverekkel, így a magyar és a lengyel kormány sem menekülhet a felelősség elől” – fogalmazott Rónai, és azt mondta: a következő hónapokban a kémszoftverhez kapcsolódó összes visszaélést ki fogják vizsgálni.

A DK EP-képviselője kezdeményezi, hogy a bizottság minél hamarabb látogasson el Magyarországra, és tájékozódjon személyesen a Pegasus-botrány magyar szálairól.

A bizottság feladata lesz Rónai szerint, hogy meghallgassa Varga Judit igazságügyi minisztert, akinek a helyettese, Völner Pál írta alá az engedélyeket.

Legalábbis ezt mondta Varga Judit tavaly a Telexnek.

Olyan egységes európai szabályozást kell továbbá előkészíteni Rónai Sándor szerint, amely megakadályozza, hogy „kormányok kényük és kedvük szerint figyelhessék meg az állampolgárokat.”

„A DK szerint a bizottság hatékony fellépése és az EU egységes szabályozása egyértelmű üzenetet fog küldeni Orbán Viktor kormányának: Magyarországon soha többé nem figyelhetik meg a velük egyet nem értő ártatlan tömegeket” – jelentette ki a DK EP-képviselője az online sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders korábban azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is vizsgálódnak, és ha uniós jogsértést tapasztalnak, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ügyben.

Februárban foglalkozott a Pegasus-üggyel az Európai Parlament illetékes szakbizottsága, ahol meghallgatták az ügy feltárásában és a lehallgatásban is érintett Panyi Szabolcsot, a Direkt36 újságíróját, és ahol felszólalt a fideszes EP-képviselő, Hidvéghi Balázs is. Ott több képviselőben is megfogalmazódott, hogy a parlamentnek külön vizsgálóbizottságot kellene felállítania a kémszoftver európai felhasználása miatt. A Pegasus-ügy előkerült a külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében is, ami elítélte, hogy állami szervek tömegesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. Szerintük változtatni kell a hatályos törvényeken, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.

A magyarországi Pegasus-megfigyeléseket a Direkt36 csapata tárta fel egy nemzetközi projektben, a hazai célpontokat itt szedték össze időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!