DK-s tagja is lett az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságának

2022. március 23. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

A DK európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor is „főtagja” lett a Pegasus kémszoftver felhasználásával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottságnak, írja a DK közleményben.

Az EP két hete döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel, amivel például azt is vizsgálni fogják, hogy sértett-e uniós jogot Magyarország és Lengyelország a kémszoftver felhasználása alatt, és hogy felhasználták-e a szoftvert politikai célokra, például újságírók vagy politikusok megfigyelésére.

Rónai Sándor az Európai Parlament strasbourgi épületében. A a DK képviselője is tagja lett a Pegasus-vizsgálóbizottságnak – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Rónai Sándor az Európai Parlament strasbourgi épületében. A a DK képviselője is tagja lett a Pegasus-vizsgálóbizottságnak – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders korábban azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is vizsgálódnak, és ha uniós jogsértést tapasztalnak, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ügyben.

Februárban foglalkozott a Pegasus-üggyel az Európai Parlament illetékes szakbizottsága, ahol meghallgatták az ügy feltárásában és a lehallgatásban is érintett Panyi Szabolcsot, a Direkt36 újságíróját, és ahol felszólalt a fideszes EP-képviselő, Hidvéghi Balázs is. Ott több képviselőben is megfogalmazódott, hogy a parlamentnek külön vizsgálóbizottságot kellene felállítania a kémszoftver európai felhasználása miatt. A Pegasus-ügy előkerült a külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében is, ami elítélte, hogy állami szervek tömegesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. Szerintük változtatni kell a hatályos törvényeken, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.

A magyarországi Pegasus-megfigyeléseket a Direkt36 csapata tárta fel egy nemzetközi projektben, a hazai célpontokat itt szedték össze időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!