Lerohanásszerű és elfogadhatatlan a Corvinus átalakítása a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint

2022. április 25. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elítéli a Corvinuson zajló átalakítás módját, és szolidaritását fejezi ki az egyetem polgáraival – derül ki a szakszervezet hétfői közleményéből. Az FDSZ szerint az úgynevezett alapítványi modell veszélyezteti az egyetemi autonómiát, ahogy ez most a Corvinus esetében is látszik. Azt kérik a felsőoktatás döntéshozóitól, hogy

„felelős előkészítést követően, az érintettek bevonásával járjanak el a változtatások során”.

Azok után, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem karait 2019 őszén megszüntették, az egyetem akadémiai, intézeti szervezetének teljes átstrukturálását a nyári szünetig hátralévő rövid időszakban akarja átvinni, az FDSZ hétfői közleménye szerint. Az átalakulás ellen felszólaló közleményükben azt írják:

„A lerohanásszerű végrehajtás mellett elfogadhatatlan az is, hogy az átalakítás előkészítése az érintett oktatói-kutatói közösségek bevonása nélkül történt, nem előzték meg nyilvános fórumok, honi, nemzetközi szakmai viták sem. Továbbá egy pusztán vázlatos (14 diából álló) tervezet alapján zajlik.”

Az FDSZ szerint egy egyetem tudományos arculatát is kifejezi az intézmény szervezeti felépítése (kari, intézeti, tanszéki struktúrája), a szakszervezet úgy véli, hogy a Corvinus esetében a tervezett átalakításokkal a jelenleg társadalomtudományi egyetemként és üzleti főiskolaként működő intézményt az üzleti főiskolaszerű működés felé tolhatják. A közleményben az is szerepel, hogy az átalakításban

„meghatározó szerepet játszik az alapítványi modell. A jelenlegi törvények szerint ugyanis az egyetemi autonómiának az akadémiai szabadság feltételeinek biztosítására szolgáló összetevői – így a szervezetalakítás – felett a fenntartó alapítvány rendelkezik. A szenátus csak véleményezési joggal bír.”

Ahogy arról a 444 információi alapján korábban már beszámoltunk, a tavaszi szünet alatt, váratlanul jelentett be az egyetem vezetése a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő változást. A lap úgy tudja, hogy a BCE jelenlegi 11 intézete helyett 11 új, nagyjából tudományterületenként működő, 50 fős intézetet hoznának létre, vagyis megbontanák és új konfigurációban raknák össze az évtizedek során nagyjából kialakult egyetemi struktúrákat.

A Corvinus volt az első olyan felsőoktatási intézmény, ahol belekezdtek az egyetemi modellváltásnak nevezett sajátos kormányzati privatizálásba, a nyárig véghez vinni tervezett változások a már zajló átalakítási folyamatnak a részei. Hogy miről is szól az egyetemi modellváltás, mik az elméleti előnyei és kockázatai, arról ebben a cikkünkben írtunk, a konkrét forintosítható gyakorlati előnyökről pedig ez a cikkünk szólt.

Frissítés 17:17-kor: A tervezett átalakítással kapcsolatos kérdéseit a Telex tíz napja juttatta el írásban a BCE sajtóosztályának, de megkeresésünkre hétfői cikkünk eredeti megjelenéséig sem érkezett hivatalos válasz. Cikkünk megjelenése után kaptunk választ a Corvinus részéről:

„A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa 2022.04.19-i ülésén támogatta az intézeti struktúra megújítási folyamatának elindítását. Az intézeti struktúra reformjának célja olyan, összegyetemi szempontok és egységes működési elvek mentén, diszciplináris alapon kialakított szervezet kialakítása, amelyben kevesebb a párhuzamosság és amely közelít a nemzetközi gyakorlathoz.

A Szenátus támogató véleménye után aktív két hónapos folyamat elé néz most a Corvinus Egyetem közössége: a struktúra véglegesítése a nyílt pályázaton kiválasztott intézetvezetőkkel együtt történik majd, a pályázókkal szemben pedig elvárás, hogy széles körű konzultációt folytassanak az Egyetem közösségeivel. A pályázatokról a leendő intézeti közösségek is elmondják a folyamat keretében a véleményüket”

– írja az egyetem közleménye. Hozzáteszik, hogy „ahogy eddig is, ezután is transzparensen tájékoztatást adunk az Egyetem honlapján a szervezeti átalakítás azon részleteiről, amelyek a szélesebb nyilvánosság számára is érdekesek lehetnek”. Azonban mivel egy belső szervezeti átalakításról van szó, ezért elsőként „az Egyetem közösségével, egyetemi fórumokon szeretnénk megvitatni a szervezeti változások részleteit”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!