Perre mennek a természetvédők a kiskunlacházi bányára kiadott engedély miatt

2022. március 30. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nem nyugszanak bele a Kiskunlacháza és Délegyháza közötti területre tervezett kavicsbánya létesítésébe a helyi természetvédők, perre mennek, hiába kapott erre környezetvédelmi engedélyt is a Pest Megyei Kormányhivataltól a Tiborcz István gazdasági holdudvarához köthető Balázs Attila vállalkozó. Ugyanő az is, akinek érdekeltsége, a Bayer Property Zrt. megszerezte a balatonaligai Club Aligát. A székelyföldi születésű vállalkozóról, valamint a Délegyháza környéki kavics- és homokbányákról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Robinson Környezet- és Természetvédelmi Egyesületet a múlt héten értesítette arról a Pest megyei kormányhivatal, hogy keresetüket az ügy irataival együtt továbbították az illetékes bírósághoz – ez egy hónappal a kereset benyújtása után történt – írja vonatkozó cikkében a Népszava.

A környezetvédők keresetükben azonnali jogvédelmet kérnek, vagyis azt, hogy a környezetvédelmi engedélyről szóló határozatot függesszék fel a közigazgatási per végéig. Attól tartanak ugyanis, hogy a „kitermelés ugyanis az eljárás végére olyan méreteket ölthet, hogy az eredeti állapot helyreállítása már nem lenne lehetséges”. Azt maga a bányacég sem tagadta, hogy a kitermelés eredményeként „a terület tájbeli átrendeződése bekövetkezik”.

Problémásnak tartják a természetvédők azt is, hogy a kérelemben szerintük nem volt egyértelmű, hogy a kitermelést milyen ütemezéssel valósítanák meg, mert míg a szakvélemény 4 ütemmel és 40 évvel, addig a részletes helyszínrajz 6-7 ütemmel és 60-70 évvel számol, de csak 10 évre kérték. A civilek szerint ez „ütközik a jóhiszemű joggyakorlás elvével, hiszen a kérelmező a bányászati tevékenység területi és időbeli ütemezése kapcsán úgy bontotta részekre a teljes bányatelket, hogy ezzel eltérő, számára kisebb és ezzel kedvezőbb hatások vizsgálatára kerüljön csak sor”. Pedig a környezeti elemeket a többivel egységben kellene vizsgálni. A terület későbbi hasznosításaként megadott horgásztónyitást is kérdésesnek tartják.

A bányanyitást egyébként a szomszédos Délegyháza polgármestere, Riebl Antal is ellenezte, az eljáráshoz benyújtott beadványában a talajvízcsökkenésre is hivatkozott, és azt is írta, hogy a község földjeinek 70 százaléka már így is bányatelek, lassan sziget lesz belőlük a bányák után visszamaradó tavak miatt. A civilek szerint emellett a jogutódlás kérdése sem teljesen tisztázott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!