Új tulajdonoshoz kerül a Club Aliga

2022. március 18. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megvásárolja a balatonaligai Club Aliga területét tulajdonló PRO-MOT HUNGÁRIA Kft.-t a NER-közelinek tartott erdélyi magyar vállalkozó, Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Bayer Property Zrt – írta meg az MTI. Az adásvételi szerződést már alá is írták.

Ahhoz, hogy a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft.-t el tudják adni, leányvállalatai, a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. és a Szivek Norbert érdekeltségébe tartozó Lexan Holding is eladják az üzletrészüket a Bayernek. Az Appeninn Nyrt.-nek 75, a Lexannak 25 százalékos tulajdonrésze volt az üzletben, előbbi 2018-ban vette meg a többségi tulajdonrészt.

A balatonvilágosi, 47 hektáros üdülő területén már több előkészítő munkálatot is végeztek, a tereprendezéshez is hozzákezdtek. A beruházási tervek megvalósítását a Kisfaludy Fejlesztési Program keretéből elnyert pályázati forrásokat is felhasználják.

Bihari Tamás, az Appeninn Nyrt. elnök-vezérigazgatója az eladásról szól közleményben az MTI-nek azt írta: a balatonvilágosi beruházások előkészítése jelenleg is intenzíven folyik. Azonban tőzsdei vállalatként a cég számára elsődleges cél a részvényesi értékteremtés, amit a hosszabb távon megtérülő elemek nyereség realizálása mellett történő divesztíciójával is erősíteni kívánnak. Ennek részeként döntöttek a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft.-ben meglévő üzletrész értékesítéséről.

Balázs Attila, a Bayer Property Zrt. igazgatóságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft. megvételével Magyarország egyik legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező ingatlanához jutnak hozzá. Fejlesztési terveik véghezvitele esetén a terület a Balaton egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává válhat. Az Appeninn Nyrt. 2022. február 10-én döntött üzleti stratégiája felülvizsgálatáról és módosításáról.

Hatszintes szálloda a partfalra

A korábban Club Aligaként, mostanában inkább Abaligetként futó beruházás visszásságairól, a civilek tiltakozásainak aktuális állásáról éppen pénteken közölt cikket az Átlátszó. Azt írják, hogy a beruházás részeként a balatonvilágosi magaspartra egy hatszintes szállodát építenének 180 méteres hosszúságban, annak minden szobája a tóra nézne. Csakhogy a meredek partfalakra nem véletlenül nem építkeztek korábban: agyag- és homokrétegekből áll, jellemzője az állandó felszínmozgás.

A cikk szerint ez a beruházónak nem jelentene gondot, mert a partfal felső részét eltávolítanák, és az omlásveszély és a további erózió elkerülése érdekében pedig a fal közepétől „talajszegekkel biztosított, lőttbeton borítású” lankás rézsűket alakítanának ki. A szivárgó víz elvezetésérő is gondoskodni kellene. Rézsűket hoznának létre a magaspart tövében is, hogy így növeljék meg a villaépületnek szánt területet. A civil szervezetek szerint az aligai látkép hangsúlyos eleme, a Fehér falak is áldozatul eshetnek.

A Somogy Megyei Kormányhivatal március 8-án közzétett dokumentumában azt is írta, hogy a partfalak érintő beavatkozásra szükség van, mert „a magaspartok és törmeléklejtők eróziós folyamatai, állékonysági problémái” veszélyt jelentenek nem csak a parton tartózkodókra és a közvetlen környezetre, de még Balatonvilágos távolabbi lakott területeire is. Az építkezésben a végső döntést a környezetvédelmi hatóság hozza meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!