Nem valószínű, hogy Magyarország soron kívül megkapja azt az uniós hitelkeretet, amit Orbán tavaly visszautasított

2022. március 24. – 00:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének.” Ezt a Privátbankár kérdésére közölte Andrea Masini, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

Ez azért érdekes fejlemény, mert Orbán Viktor pénteken levélben jelezte az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy mégis lehívná a helyreállítási alapban biztosított hitelkeretet, amit még tavaly visszautasított. Erről itt írtunk részletesen. A miniszterelnök az Ukrajnából érkező több százezres menekülthullámmal, a háború és az uniós szankciók negatív gazdasági hatásaival indokolta döntését.

A magyar kormány ráadásul azt is kéri, hogy soron kívül hagyják jóvá a korábban benyújtott helyreállítási tervet és a hitelkérelmet, és hogy Magyarország több pénzt kapjon az eredetileg meghatározottnál.

A Bizottság szóvivőjének válasza alapján erre kevés esély van. A Privátbankárnak azt válaszolta Masini, hogy Magyarország eddig még nem nyújtott be külön kérést „hiteltámogatásra” a Helyreállítási Alapon belül annak szabályzatának megfelelően. Ugyanakkor a kormánynak meg kell indokolnia kérést, valamint:

„igazolniuk kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni”.

Masini szerint a Bizottság ezt követően újraértékeli majd a tervet, amelyre még az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania. Ez pedig várhatóan egy elhúzódó folyamat lesz.

A helyreállítási alap eredeti kerete Magyarország számára 5800 milliárd forint volt – ennek 43 százalékát jelentette volna a támogatás, 57 százalékát pedig a kedvezményes hitel. Egyelőre viszont még a támogatások lehívására sem kapott engedélyt az EB-től a magyar kormány, hiszen nem hagyta jóvá a Bizottság a kormány által benyújtott helyreállítási tervet, mert abból hiányoznak azok a reformtervek, amelyekkel hatékonyabban lehetne fellépni a korrupció ellen.

A bizottsági szóvivő még annyit közölt, hogy a magyar terv értékelése továbbra is folyamatban van az alap szabályzatában lefektetett kritériumok alapján, de további részleteket nem kívánt megosztani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!