Literenként 40 és 70 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykerára

2022. március 16. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Péntektől jelentősen csökken a benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára – írja a Holtankoljak.hu. Péntektől a benzin literenként 40 forinttal kerül kevesebbe, a gázolaj beszerzési ára pedig 70 forinttal csökken.

Ugyanakkor ezeket az árakat csak annak kell megfizetnie, aki nagykereskedőtől vásárol, de nem kiskereskedő, hanem más, egyéni szerződéssel bíró ügyfél. Ugyanis míg az üzemanyagot továbbértékesítő kutak, kiskereskedők felé nem érvényesítheti a különbözetet a nagykereskedő (pl. a Mol), addig az egyéni szerződőkre nem vonatkozik ilyen megkötés.

Amennyiben nem lenne a kormány által bevezetett 480 forintos ársapka, a hazai kutakon péntektől így alakulnának az átlagárak:

  • 95-ös benzin: 591 Ft/liter
  • Gázolaj: 641 Ft/liter

Az üzemanyagok nagykereskedelmi ára egy hete, korábban nem látott mértékben növekedtek, ezek az árak mérséklődnek most.

A kormány első körben november 15-től fagyasztotta be három hónapra a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát, ezt hosszabbították meg február 15-én újabb három hónapra. Február végén a kereskedők panaszai miatt – nekik a befagyasztott árak miatt jelentős veszteségük volt a különbözeten – a kormány a benzin és a gázolaj bruttó nagykereskedelmi eladási árát is befagyasztotta, szintén 480 forinton. Ezentúl két körben adót is csökkentett, így nettó 20-20 forinttal lett kevesebb a két üzemanyag jövedéki adója.

A múlt héten pániktankolás és a masszív üzemanyag-turizmus jelensége kezdett problémákat okozni országszerte. Ahogy arról mi is beszámoltunk róla, hogy sok benzinkúton sorok kígyóztak, illetve korlátozták az egy kocsiba tankolható mennyiséget. A jelenségre a kormány rendkívüli Kormányinfón bejelentett intézkedésekkel reagált, többek közt a külföldiek és a kamionok megregulázásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!