Nagyot emelkedik szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára

2022. március 7. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon” – írja a Holtankoljak.hu, szerdán ugyanis bruttó 41 forinttal emelkedik a benzin beszerzési ára, míg a gázolajért 66 forinttal kell többet fizetnie annak, aki nagykereskedőtől vásárol üzemanyagot, de nem kiskereskedő, hanem más, egyéni szerződéssel bíró ügyfél. Ugyanis míg az üzemanyagot továbbértékesítő kutak, kiskereskedők felé nem érvényesítheti a különbözetet a nagykereskedő (pl. a Mol), addig az egyéni szerződőkre nem vonatkozik ilyen megkötés.

Az ársapka miatt a benzinkutak még 480 forintért tudnak üzemanyagot vásárolni. A hatósági áras megkötés nélkül szerdától átlagban így alakulna az üzemanyagok ára a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 594 forint/liter
  • Gázolaj: 640 forint/liter

A kormány november 15-től fagyasztotta be a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát, amit aztán február 15-től újabb három hónapra meghosszabbítottak. A kereskedők panaszkodtak, hogy kezelhetetlen veszteséget kaptak a nyakukba, hiszen ekkor csak a benzinkutasok, sokszor családi vállalkozások viselték a döntés terheit, így a nagykereskedelmi ár és a megszabott hatósági ár közti különbség kifizetését. Ezután február végén befagyasztotta a kormány a benzin és a gázolaj bruttó nagykereskedelmi eladási árát is, szintén 480 forinton, majd ugyanezen a napon adót is csökkentett, nettó 5-5 forinttal csökkent a benzin és a gázolaj jövedéki adótartalma. Végül a kutasoknak még 20 forint/liter segítséget is adott.

A folyamatról részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

Eközben a HUPX áramtőzsdén az áramárak is soha nem látott magasságba drágultak, a másnapi jegyzések 540-580 euró / MWh szintig emelkedtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!