Több mint 320 iskolában volt eddig polgári engedetlenségi akció, az állami gimnáziumok fele bekapcsolódott már

2022. március 12. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban, írta meg a 24.hu.

A Civil Közoktatási Platform szerint az állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között. Arról, hogy miért elégedetlenek a tanárok, miért van a polgári engedetlenség és miért akarnak sztrájkolni, itt írtunk bővebben.

Szombaton azt is megírtuk, hogy a szakszervezetek szerint a kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a pedagógussztrájkot, rendszeresek a fenyegetőzések.

Még január 31-ére hirdettek országos sztrájkot a szakszervezetek, akkor több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal. Három követelésük volt: béremelés, a munkaterhek csökkentése és az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

A pedagógusok polgári engedetlenségi akcióit a Telexen is igyekszünk követni, itt találhat több cikket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!