Negyedik hete folytatódik a tanárok polgári engedetlensége

2022. március 7. – 11:16

Negyedik hete folytatódik a tanárok polgári engedetlensége
A Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolájának 20 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn – Fotó: Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is folytatódott a tanárok polgári engedetlensége, így tiltakoznak a pedagógusok a kormány február 11-én megjelent rendelete ellen, ami szerintük ellehetetleníti a sztrájkjogukat.

Gödöllőn a Damjanich János Általános Iskola, Budapesten a Farkasréti Általános Iskola, a XVII. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola, és a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola több tanár nem veszi fel a munkát hétfőn.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy közleményt adott ki hétfőn. Ebben követelik a kormánytól, hogy törölje el a február 11-én megjelent rendeletet, ami szerintük a veszélyhelyzetre hivatkozva olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő sztrájk idejére, amik betartása értelmetlenné teszi a tanárok kiállását. Mint írják:

„Mivel a járványügyi előírások – az egészségügyi és a szociális területen kívül – mindenütt feloldásra kerülnek, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás – ezért a PDSZ haladéktalanul követeli a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatást szabályozó kormányrendelet azonnali visszavonását.”

A Telexnek küldött levelükben hozzáteszik, közleményüket hétfőn Orbán Viktornak is eljuttatják.

Egy másik közleményben a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közösen áll ki amellett, hogy a kötelező oltásról szóló rendelet módosítása ugyan siker, de megkésett intézkedés. Ezzel arra utalnak, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón bejelentette: a védelmi intézkedések lazulásával a tanárok munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik. Ez azt jelenti, hogy újra taníthatnak azok a pedagógusok is, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen. Ez egyike volt annak a három követelésnek, amiért a tanárok még január 31-én sztrájkoltak. Közleményükben azt írják: azért volt elkésett a rendelet módosítása, mert „az oltás hiánya miatt a közoktatási és szakképzési intézményben dolgozók többsége kénytelen volt foglalkozási jogviszonyt létesíteni vagy vállalkozóvá válni.” Ebből az következik, hogy szerintük nem fog minden pedagógus visszamenni tanítani.

Emellett világossá tették, hogy a már teljesült követelésük mellett is elengedhetetlen az „elmaradt bérrendezés és a munkaterhek csökkentése, az elrendelt túlmunka kifizetése.” Amennyiben rövid időn belül nem vezetnek eredményre tárgyalásaik a kormánnyal ezekben a kérdésekben, úgy a március 16-ra tervezett sztrájkot megtartják.

Az ügy előzménye, hogy még január 31-én országos figyelmeztető sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal.

A bíróság első fokon egyébként jóváhagyta a 31-ei sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs jogerős bírósági döntés róla. A tárca emellett baloldali politikai akciónak nevezte a munkabeszüntetést. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Eszerint gyermekfelügyeletet kell tartani minden osztályban a sztrájkkal érintett iskolákban, mégpedig úgy, hogy nem lehet összevonni csoportokat. Így mindenki csak azokkal és csak abban a tanteremben lehet együtt, akikkel és ahol korábban is volt. Az érettségizőknek az összes érettségi tárgyból meg kell tartani az órát. A többi tanulónak a tanítási órák felét kell leadni, ez vonatkozik az összes tantárgy oktatására. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

Február 16-án, a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség, amit már több iskolában is elkezdtek a tanárok, nem a megfelelő eszköz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!