A pedagógussztrájkot láthatatlanná tevő rendelet visszavonását követeli a kormánytól a PDSZ

2022. március 7. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

A sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet visszavonását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

„Mivel a járványügyi előírások – az egészségügyi és a szociális területen kívül – mindenütt feloldásra kerülnek, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás” – írja a PDSZ hétfői közleménye.

Hozzáteszik: a kormány által a járvány miatt elrendelt, veszélyhelyzetre hivatkozva hozott szabályok arra irányulnak, hogy a sztrájkjog gyakorlása ne okozzon fennakadást, a sztrájk gyakorlatilag észrevétlen maradjon, ezáltal sztrájkjog nyomásgyakorló funkciója vesszen el. A PDSZ szerint a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatást csak a törvény szabályozhatja, ám a közoktatás területén nincs ilyen törvény. „A sztrájk alapjog, ezt nem lehet az immár a közoktatás és a szakképzés területén nem is létező járványügyi helyzetre hivatkozással korlátozni!” – írja a szakszervezet.

Az ügy előzménye, hogy január 31-én országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal.

Három követelésük volt: béremelés, a munkaterhek csökkentése és az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. A bíróság első fokon jóváhagyta a sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs jogerős bírósági döntés róla. A tárca emellett baloldali politikai akciónak nevezte a munkabeszüntetést. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

Február 16-án, a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség, amit már több iskolában is elkezdtek a tanárok, nem a megfelelő eszköz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!