Elkészült egy nyúlfarknyi szakasz az M76-os autóútból

2022. március 4. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták az M76-os autóút most elkészült, három kilométeres szakaszát Balatonszentgyörgy térségében. Így Zalaegerszeg még egy lépéssel közelebb került az M7-es autópályához, vagyis ahhoz, hogy bekössék az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

A Balatonszentgyörgynél most elkészült három kilométeres szakasz rendkívül bonyolult a terepviszonyok és az út-vasút-csatlakozások miatt. Hat felüljárót építettek, ami a Zala folyón és a vasútvonalon is átvezet. Új nyomvonalakra került a 76-os és részben a 71-es főút és azok csatlakozása is. Három kilométer kerékpárút és négy vidraátjáró is épült.

Az M76-os meglévő és tervezett szakaszai – Forrás: NIF Zrt.
Az M76-os meglévő és tervezett szakaszai – Forrás: NIF Zrt.

„Lassan megvalósul az a kormányzati elképzelés, hogy minden megyei jogú város elérhető legyen gyorsforgalmi úton” – idézte az MTI Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A kormány 2016-ban 3600 milliárd forintos útépítési programot indított, amelynek három célja volt:

  • mindenki 30 percen belül elérje valamelyik autópályát,
  • a sztrádák vezessenek el a határig,
  • és minden megyei jogú városnak legyen gyorsforgalmiút-csatlakozása. Ebből már csak Kaposvár, Békéscsaba és Zalaegerszeg bekötése van hátra.

Az M76-os első szakaszát 2020 őszén adták át, ez az M7-es autópályát köti össze Balatonszentgyörggyel. A továbbépítésre vonatkozó nyílt tender az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg nemrég. Ezt két részre bontották, amelyekre külön-külön lehet ajánlatot tenni.

A Fenékpuszta és Sármellék közötti 11 kilométeres autóút mellett egy komplex pihenőhely és egy majdnem 6 kilométeres kerékpárút is épül.

A másik rész az M76-os Sármellék és a Zalaegerszeg-kelet csomópont közötti szakasza. Ez 23,6 kilométer hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi út, ami részben autóút, részben autópálya lesz. A zalaegerszegi tesztpálya számára ugyanis kialakítanak egy 10,8 kilométer hosszú autópálya-részt, a nagysebességű tesztek elvégzéséhez. A szakaszon harminchat híd épül, ezek közül négy völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át.

Mint írtuk, néhány hónapja küzdelembe kezdtek civilek, hogy megmentsenek egy forrást, amit a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út egyik szakasza miatt gyakorlatilag lebetonoznának. A tervek szerint ahol most a víz a felszínre bukkan, ott egy úgynevezett „csápos falikút” épülne, a forrás felesleges vizét pedig az úttest melletti árokba vezetnék.

Nemrég átadták az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós közötti, 27 kilométeres szakaszát is, ami főleg a szolnokiaknak jó hír, mert az eddigieknél gyorsabban juthatnak el Budapestre, és a belváros mentesül az átmenő forgalom terhétől.

Az M4-es autóút Tisza-hídja – Forrás: NIF Zrt.
Az M4-es autóút Tisza-hídja – Forrás: NIF Zrt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!