Folytatódik az M76-os autóút építése

2022. március 1. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az M76-os autóút építésére vonatkozó nyílt tender az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg és a szóban forgó autóutat két részre bontja, ezekre külön-külön lehet ajánlatot tenni, írja a Napi.hu.

A lap szerint az első rész a Fenékpuszta és Sármellék közötti szakasz, amely 11 kilométer hosszú és 2x2 forgalmi sávos autóút. A kivitelezés része a Zalavögyi Komplex pihenőhely, a hozzá tartozó létesítményeivel együtt. A sármelléki csomóponttól lehet egy összekötő úton át megközelíteni majd az ottani repülőteret. Az autóút mellett halad a Keszthely-Fenékpuszta-Sármellék közötti kerékpárút, 5 892 méter hosszban.

Munka az M76-os másik szakaszán – Fotó: Pelsoczy Csaba / NIF
Munka az M76-os másik szakaszán – Fotó: Pelsoczy Csaba / NIF

A második rész az M76-os Sármellék és a Zalaegerszeg Keleti csomópont közötti szakasza. Ez 23,6 kilométer hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi út, amely részben autóút, részben autópálya lesz. A zalaegerszegi teszt pálya számára ugyanis kialakítanak egy 10,8 kilométer hosszú autópálya-részt, a nagysebességű tesztek elvégzéséhez. A szakaszon 36 híd épül, ezek közül 4 völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át. Az építési idő 48 hónap, a finanszírozás hazai forrásból történik.

Mint írtuk, néhány hónapja küzdelembe kezdtek civilek, hogy megmentsenek egy forrást, amit a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út egyik szakasza miatt gyakorlatilag lebetonoznának. A tervek szerint ahol most a víz a felszínre bukkan, ott egy úgynevezett „csápos falikút” épülne, a forrás felesleges vizét pedig az úttest melletti árokba vezetnék. Vagyis jelenlegi, természetes formájában nem maradna meg a Csillag-hegyinek nevezett forrás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!