Első fokon 3 év 8 hónapra ítélték a 22 éves magyar iszlamistát

2022. február 25. – 13:11

Első fokon 3 év 8 hónapra ítélték a 22 éves magyar iszlamistát
Ítéletet hirdetnek V. Kende ügyében a Fővárosi Törvényszéken 2022. február 25-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék első fokon 3 év 8 hónapos szabadságvesztésre ítélte és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától V. Kendét, a terrorcselekmény előkészületével vádolt magyar iszlamistát. A pénteki tárgyalás zárt volt, a sajtó csak az ítélethirdetésen lehetett jelen. V. Kende nem bocsátható feltételes szabadlábra, az ítélet nem jogerős, mert azzal szemben mind az ügyészség, mind a férfi és védője fellebbezést jelentettek be.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai 2021 júniusában fogták el Kecskemét kertvárosi, meglehetősen jómódú részén az akkor 21 éves V. Kendét terrorcselekmény előkészülete miatt, és hamar kihallgatták gyanúsítottként is, ugyanis a megalapozott gyanú szerint a 21 éves férfi Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén. Látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel, a Kecskeméti Piarista Gimnázium tanulója volt, majd Budapesten járt egyetemre.

Egy előkészítő ülést már tartottak a terrorcselekmény előkészületével vádolt fiatal férfi ügyében. A vád szerint a 22 éves V. Kende egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett neki, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszöveget és az Iszlám Államhoz köthető rajzokat pedig a telefonján tárolta. Olyan internetes oldalak beszélgetéseiben vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők, és amik arról szóltak, hogyan kell felkészülni egy terrortámadásra, és ahhoz milyen eszközök, anyagok és módszerek kellenek.

Azzal vádolják, hogy többféle terrortámadást tervezett Magyarországon: például tömegrendezvényen robbantott volna, és gépkocsival tömegbe hajtott volna. A vizsgált csetszobákban többször említette, hogy stadionban kéne robbantani, lesz is egy foci-Eb Budapesten a nyáron, a tömegbe pedig Siófokon hajtana, és „addig harcolna, míg az Iszlám Állam nevében mártírhalált nem hal”. A Google-térképen többször rákeresett különféle balatoni sétányokra. A vádirat szerint ilyen szövegeket írt a csetszobákban: „Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja”, vagy hogy „az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

V. Kende állítólag már a csőbomba legyártásához szükséges anyagokat is elkezdte beszerezni. A férfit a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés előkészületével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és terrorista csoportban megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai 2021 júniusában fogták el V. Kendét – Fotó: Police.hu
A Terrorelhárítási Központ munkatársai 2021 júniusában fogták el V. Kendét – Fotó: Police.hu

A férfi az előkészítő ülésen, a vádirat ismertetése után azt mondta: „Elismerem, hogy cseteltem, de az ügyvédem azt mondta, ez nem bűncselekmény, nem ismerem el a bűnösségemet.” A védő szerint az előkészület sem valósult meg, és bár kérte, hogy ügyfele szabadon védekezhessen, a bíróság ezt elutasította.

Rátaláltak egy, az Iszlám Államhoz köthető magyar férfira is

V. Kende beszélgetéseinek vizsgálatakor egy másik fiatalra is ráakadtak: a 23 éves T. Dominik különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online – ez utóbbiról a német rendőrség küldött tájékoztatást Magyarországnak, miután az IP-címet azonosították Magyarországon. Az októberben elfogott T. Dominik több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról. A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez „rendszergazdai hozzáférés kell”. A TEK főigazgatója azt mondta: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó. Hajdu János főigazgató szerint T. Dominik nem tartott a radikalizálódás és merénylettervezés folyamatában még olyan messze, mint V. Kende, de ha most nem fogják el, „egyenes út” vezetett volna odáig.

A 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezett. „Nagyon nehéz a családi háttere, a terrorszervezetek pont az ilyeneket keresik, akik reményvesztettek, úgy érzik, senkik” – tette hozzá Hajdu korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!