Az elfogott iszlamista védője: Nem igaz, hogy a TEK robbanószerkezetet talált a 21 éves kecskeméti férfi otthonában

Legfontosabb

2021. június 3. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Javarészt ügyvédek, bírók, ügyészek élnek Kecskemétnek azon a kertvárosi, meglehetősen jómódú részén, ahová kedden délután negyed háromkor a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei nagy erőkkel vonultak ki.

„A területet teljesen lezárták, a levegőben sokáig egy drón is cikázott, a szomszédok ki sem léphettek a kapun,

így gyakorlatilag mindenki a kerítésen belülről, a saját kertjéből figyelte a történéseket” – idézte fel az egyik nő az elfogás körülményeit. „Aztán láttuk, hogy valakit a földre visznek”.

A 21 éves V. Kende volt az. A Kecskeméti Piarista Gimnázium volt tanulója Budapesten járt egyetemre, és látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel. Őt gyanúsítják azzal, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak. Mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda délután azt nyilatkozta, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat.

A fiatalember védője a Telexnek azonban azt mondta, hogy „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak”.

„Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg”

– mondta Jován László védő.

Több olyan elektronikai eszközt viszont lefoglaltak a család házában, amelyen megtalálhatók a férfi angol nyelvű üzenetváltásai. „Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” – tette hozzá Jován.

Kerestük a TEK-et, hogy megtudjuk, pontosan milyen eszközöket foglaltak le a család otthonában, amelyek egy csőbomba összeszereléséhez szükségesek. Arról is érdeklődtünk, mire alapozzák azt a kijelentést, hogy a gyanúsított férfi felesküdött a terrorszervezetnek. Mivel az ügy már nyomozati szakba lépett, innen a Fővárosi Főügyészséghez irányítottak minket, így kérdéseinket nekik is elküldtük.

Ők azt válaszolták, „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó ténylege szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást. A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben a nyomozást végző ügyészség nem adott korábban tájékoztatást és ez – az eljárás érdekeire nézve – továbbra sem áll módunkban.”

Bár egyes sajtóértesülések szerint a férfi az egyik budapesti Eb-meccsen robbantott volna, a Balatonon pedig turisták közé hajtott volna, a TEK a Telexnek csütörtökön ezekre az értesülésekre úgy reagált, hogy

„a TEK főigazgatója nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint a magát iszlamistának valló férfi a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban akart robbantani”.

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság szerdán elrendelte a letartóztatását. Információnk szerint csütörtökön délelőtt pedig újra kihallgatták.

A 21 éves egyetemistát a helyiek csak ritkán látták a környéken. Egyesek szerint sokszor csak a számítógépét bújta, más vélemények szerint „egy fiatal srác, aki önmagát kereste, és belesodródott ebbe az egészbe”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!