A 22 éves magyar iszlamista: „Elismerem, hogy cseteltem, de ez nem bűncselekmény”

2021. december 14. – 10:25

A 22 éves magyar iszlamista: „Elismerem, hogy cseteltem, de ez nem bűncselekmény”
V. Kende elfogása 2021. június 1-én – Fotó: Terrorelhárítási Központ

Másolás

Vágólapra másolva

Bilincsben, vezetőszáron hozták be az előkészítő ülésre a terrorcselekmény előkészületével vádolt V. Kendét a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

A vád szerint a 22 éves V. Kende egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett neki, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszöveget és az Iszlám Államhoz köthető rajzokat pedig a telefonján tárolta. Olyan internetes oldalak beszélgetéseiben vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők, és amik arról szóltak, hogyan kell felkészülni egy terrortámadásra, és ahhoz milyen eszközök, anyagok és módszerek kellenek.

A vád szerint a férfi többféle terrortámadást tervezett Magyarországon, például tömegrendezvényen robbant, és gépkocsival tömegbe hajt. Ezekben a csetszobákban a vádlott többször említette, hogy stadionban kéne robbantani, lesz is egy foci-Eb Budapesten a nyáron, a tömegbe pedig Siófokon hajtana, és „addig harcolna, míg az Iszlám Állam nevében mártírhalált nem hal”. A Google-térképen többször rákeresett különféle balatoni sétányokra.

A vádirat szerint ilyen szövegeket írt a csetszobákban:

„Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja”.

„Az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

A vád szerint a férfi már elkezdte beszerezni a szükséges anyagokat egy csőbomba legyártásához. Emellett laptopot, telefont foglaltak le a vádlott kecskeméti családi házában, amiken megtalálták a férfi angol nyelvű üzenetváltásait.

Az ügyészség a vádlottat a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés előkészületével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és terrorista csoportban megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

A 21. éves férfit a TEK fogta el június elején Kecskemét kertvárosi, meglehetősen jómódú részén. Látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel, a Kecskeméti Piarista Gimnázium tanulója volt, majd Budapesten járt egyetemre.

A 1999-ben született vádlott a vádirat ismertetése után azt mondta: „Elismerem, hogy cseteltem, de az ügyvédem azt mondta, ez nem bűncselekmény, nem ismerem el a bűnösségemet”. Védője ezután arról beszélt, ez a vádirat nem alkalmas arra, hogy a bíróság azt tárgyalja, mert az ügyészségnek például tényeket kellett volna benyújtania, amivel alátámasztja a terrorcselekmény előkészületének vádját, mert a védő szerint az előkészületek nem valósultak meg. Ezután azt is kérte, a vádlott a továbbiakban szabadlábon védekezhessen, mert szerinte nem áll fenn bűnismétlés veszélye, de a bíróság ezt elutasította, így V. Kende továbbra is letartóztatásban marad.

A per februárban folytatódik, de már zárt ajtók mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!