Rendkívüli helyzet Ukrajnában, rendkívüli közvetítés a Telexen

2022. február 25. – 15:32

frissítve

Rendkívüli helyzet Ukrajnában, rendkívüli közvetítés a Telexen
Nyilas Gergely kollégánk az Lvivből Kijevbe tartó vonaton – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök hajnalban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, és bekövetkezett, amire a korábbi napok hírei alapján számíthattunk, de alig hittük, hogy bekövetkezhet: a szomszédunkban kitört a háború.

Ebben a történelmi időpontban rendkívüli hírfolyam kezdődött a Telexen is: a percről percre közvetítés mellett elemző és összefoglaló cikkekben írunk a legfrissebb helyzetről, kollégáink folyamatosan tudósítanak a helyszínről, Ukrajnából, és ott vagyunk a magyar–ukrán határon is. Csütörtökön közel egymillió olvasó volt kíváncsi ezekre az anyagokra. Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, hogy mellettünk vannak, ezért tudjuk ilyen nagy erővel, éjjel-nappal, 0–24-es üzemben és a helyszínről is bemutatni a háborús történéseket.

  • Elkészült egy mellékletünk az orosz–ukránválságról, ahol megtalálja a témával kapcsolatos összes cikkünket, összefoglalónkat és a helyszíni riportokat is.
  • Percről percre közvetítésünkben azonnal olvashatja az aktualitásokat, péntek délelőtt például arról szóltak a hírek, hogy Kijevet elérték az első orosz egységek.
  • Fontos, hogy senki ne vesszen el a hírek áradatában, ezért folyamatosan összefoglaljuk pár pontban a megelőző órák történéseit – linkekkel segítve a továbbolvasást. Itt találja az összes összefoglaló cikkünket, ez folyamatosan frissül.
  • A helyszínen is ott vagyunk – itt minden helyszíni tudósításunkat megtalálja. Az orosz és ukrán helyzetről folyamatosan író Nyilas Gergőnek és a fotós Huszti Istvánnak már megvolt csütörtökön a repülőjegye Kijevbe, ám a történtek miatt törölték a repülőjáratukat, így kocsival indultak Ukrajnába, szembesültek a Magyarországra tartó hatalmas szembeforgalommal, majd vonatra szálltak, és pénteken meg is érkeztek Kijevbe, a pályaudvaron háborús hangulatot találtak. Nyilas Gergő beszámolója a vonatútról jól jelzi a helyiek bizonytalanságát és lehangoltságát: „Talán eljutunk Kijevbe, de fogalmam sincs, mikor” – tárta szét a karját a szovjet vasúti hagyományoknak megfelelő dizájnú vagonunk utaskísérője, aztán a vagon végében álló ipari szamovárra néz, megörülve annak, hogy visszatérhet a megszokott vágányra: „Csak tíz hrivnya, kér egy teát?”
  • Szintén Ukrajnában van videós stábunk, Földes András és Simor Dániel, őket Lviv előtt ukrán katonák állították meg, és órákon keresztül igazoltatták őket. „Hajnalban értünk Lviv határába, ahol egy benzinkútnál tankolva alacsonyan elhúzó vadászrepülő rörgésére kaptuk fel a fejünket. A kutas annyira nyugodt volt, hogy megkérdeztük: ukranszkij? Mire a kutas enerváltan válaszolt: szovjetszkij” – számolt be Földes András. Videós stábunk is Kijevbe tart éppen.
  • Ezrével jönnek át a magyar–ukrán határon a háború elől menekülők, videós stábunk a határon többeket is megkérdezett, és kiderült, hogy sokan teljesen értelmetlennek tartják a háborút, és nem szeretnék, ha magyar férfiakat soroznának be, és „golyófogók lennének”. A záhonyi határátkelőnél beszéltek egy ukrán állampolgárral is, aki családjával a támadások hírére indult útnak, hogy mentse a gyereke életét. Szívszorítóan beszélt arról: nem tudják, hogy hova mehetnének, az autójuk most az otthonuk.
  • Fontosnak tartjuk, hogy azok is tájékozódjanak a Telexről, akik nem beszélnek magyarul, de érdeklik őket a történések magyar szemszögből. Angol nyelvű cikkeinkben megtalálnak minden cikket és videót, ami magyar szempontból fontos, és ezeket akár továbbküldhetik magyarul nem beszélő ismerőseiknek.

Nem tudjuk, a mostani felfokozott háborús helyzet meddig tart, de annyit biztosan ígérünk, hogy a Telex minden fontos történésről a lehető leggyorsabban továbbra is beszámol. Naponta látjuk: ez igenis érdekli az olvasóinkat, csütörtökön látogatottsági csúcsot döntöttünk, 948 056 egyedi olvasónk volt (az applikációnkat is beleszámolva). Köszönjük, hogy olvasnak minket, és köszönjük, ha továbbra is támogatják a Telexet, mert Önök nélkül nem tudtuk volna elkezdeni se ezt a közvetítést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!