Jakab a parlamentben: Nem lesz kötelező az oltás Magyarországon, ha április 3-án az ellenzék nyer

2022. február 21. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután tartják a parlament tavaszi ülésszakának első ülését. Tóth Bertalan arról beszélt felszólalásában, hazugság a kormánynak az az állítása, hogy az Európai Bíróság politikai döntést hozott a jogállamisági perben. Az MSZP-s politikus szerint szükség lenne arra az EU-s támogatásra, aminek a folyósítása most a Fidesz politikája miatt veszélybe került. Vagy arra van tehát szükség, hogy Orbán alapjaiban megváltoztassa a politikáját, vagy, ha ez nem lesz, akkor szerinte kormányváltás kell, „Csak felfelé!” – zárta felszólalását.

Orbán Balázs államtitkár szerint a „Jóisten mentse meg Magyarországot attól, hogy újra a baloldal garázdálkodjon az EU-s támogatások felett”, hiszen borzasztóan rosszul gazdálkodtak az uniós forrásokkal, sok korrupciós ügy is volt. Szerinte a Fidesz ezt a lecsúszást próbálta kijavítani. A következő ciklusban több mint 4000 milliárdot biztosítanának a vidék fejlődésére. Orbán Balázs idézte a Moody's egyik kimutatását is, amely szerint nálunk az elmúlt években 2,6 százalékot tettek hozzá a GDP-növekedésünkhöz az EU-s források, ami a régióban az egyik legjobb, hatékony volt tehát a források felhasználása – vezette le.

Az államtitkár szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, és olyan intézkedéseket akar számonkérni, amelyeknek semmi közük nincs az EU-s források felhasználásához. Oktatásban, nemzeti szuverenitásban, gyermekvédelemben stb. olyan politikát folytat a kormány, amihez az EU-nak semmi köze. „Jó lenne, ha egyszer nem Brüsszel oldalára állnának” – mondta Orbán az MSZP-s politikusnak.

Jakab Péter szerint nem lehet kötelezővé tenni az oltást. Ezért szerinte semmilyen ágazatban nem szabadna kötelezővé tenni a vakcinát.

„Ha április 3-án az ellenzék nyer, nem lesz kötelező az oltás Magyarországon” – hangsúlyozta.

„Ha nyerünk, Mészáros Lőrinc pucolhatja a WC-t Szegeden, önökkel együtt” – mondta a kormánypárti képviselőknek Jakab, vélhetően a szegedi Csillagbörtönre utalva. Szerinte a választásokig megy az osztogatás a Fidesz-kormány részéről, utána meg jönne a feketeleves, ha ők maradnának. „Magyarország előre megy, nem hátra? Hát persze, mert mögöttünk már nincsen senki” – fogalmazott.

Dömötör Csaba válaszában arról beszélt, hogy ha Jakab szabad országot szeretne, akkor mit keres a „szemkilövetők” oldalán. „Magyarországon nincsen kötelező oltás, önkéntes oltás van” – mondta. Dömötör szerint nem igaz, hogy a kormány semmit nem tett az emberek jóléte érdekében, 7 százalékkal nőtt a gazdaság, soha ilyen sokan dolgoztak, és árstopot vezettek be többféle termékre is – sorolta. Dömötör szerint a jobbikosok meghazudtolják a korábbi önmagukat: „gárdamellény le, vörös csillag fel” – mondta, szerinte az ellenzéki listán egymás mellett fognak szerepelni a jobbikos és a posztkommunista jelöltek.

Kocsis Máté szerint „itt a Feri, hol a Feri”-t játszik az ellenzék. „Mindegy melyik pártot fordítjuk fel, mindegyik alatt Feri van” – mondta. Szerinte a baloldal elvett az emberektől mindent, amit lehetett. Magyarországon a gyermeket nevelő családok egyévnyi személyi jövedelemadót visszakaptak – szerinte ez az, amit a fasisztákból és kommunistákból álló ellenzék nem csinál.

Arató Gergely: Hol van a miniszter asszony?

A DK képviselője, Arató Gergely szerint ha nem is jogi, de erkölcsi kötelessége lenne bemennie Varga Juditnak a parlamentbe, és válaszolni például a jogállamisági per vagy a Völner-ügy miatt feltett kérdésekre. „Hol van a miniszter asszony?” – kérdezte Arató. (Varga Juditnak ma nem kellett megjelennie az Országgyűlésben.) Az ellenzéki képviselő szerint a kormány képmutató például a keresztény kérdésekben is, „Iványi Gáborra is ráküldték a NAV-ot”.

Répássy Róbert szerint a bíróság majd eldönti, hogy Völner bűnös-e vagy sem, ebben az ügyben még nincs döntés. Az igazságügyi minisztérium együttműködik a hatóságokkal, és az országgyűlés megszüntette Völner mentelmi jogát.

Hohn Krisztina LMP-s képviselő kérdése után Gulyás Gergely később arról beszélt, hogy a parlamenti választások után, májusban meg lehet tartani minden olyan időközi választást, ami a koronavírus-járvány miatt maradt el. A minisztert kérdezték az agglomerációs problémákról is. Gulyás szerint jogos felvetés, hogy a vízhálózat cseréje a következő évtized egyik leglényegesebb kérdése. Az EU-s források jelentős részét erre fogják felhasználni – mondta.

Tordai Bence Iványi Gáborékra kérdezett rá, arról beszélt, bosszúhadjáratot folytatnak a lelkész ellen, mert a kormánypártiak szerinte álkeresztények. A Párbeszéd politikusa szerint Iványiék évente másfélmilliárddal kevesebbet kapnak, mint amennyi járna nekik. „Önök gyűlölik a szegényeket” – mondta Tordai.

Rétvári Bence szerint inkább házon belül kellene keresni Iványi Gábor ellenfelét, hiszen az ellenzéki szövetségen belül akarta valaki azt, hogy ne ő legyen az ellenzék államfőjelöltje. Az államtitkár szerint a közüzemi díjakat mindenkinek be kell fizetnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!