Árverésen vett egy I. kerületi lakást az V. kerületi fideszes polgármester, aztán elajándékozta, így kimaradt a vagyonnyilatkozatából

2022. február 14. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Családi beruházásként tekintett Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és családja arra az I. kerületi ingatlanra, amit a polgármester még 2021-ben egy árverésen szerzett meg – írja az rtl.hu. A Fém utcai 49 négyzetméteres lakást – amelyhez tartozik egy 7 négyzetméteres pincerész és egy 15 négyzetméteres kocsitároló is – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő bocsátotta árverésre, kikiáltási ára 40 millió 700 ezer forint volt. A legnagyobb licit Szentgyörgyvölgyitől érkezett, így a politikus 48 millió 500 ezer forintért jutott hozzá az ingatlanhoz. Az összegből 22 millió forintot egy bank hitelezett meg neki, amihez egy másik ingatlan szolgált fedezetül.

Az rtl.hu a földhivatali papírok alapján azt írja, hogy a lakás június 29-én került Szentgyörgyvölgyi nevére, majd pár hónappal később, december 16-án már el is ajándékozta azt egy másik Szentgyörgyvölgyi Péternek, aki az apja, és aki korábban szintén politizált, frakcióvezető volt a Független Kisgazda Pártban.

Szentgyörgyvölgyi Pétert (a polgármestert) is kereste a lap, de a kerületi sajtóosztálytól kaptak választ. Azt írták, az online árverés keretei miatt döntött a család úgy, hogy az ifjabb Szentgyörgyvölgyi Péter licitál, majd ajándékozással rendezték egymás közt a tulajdonviszonyokat, illetve családi beruházásként tekintettek erre.

Azt is írja az rtl.hu, hogy a polgármesternek a bevallása szerint kb. 57 millió forintnyi megtakarítása volt, tartozásai kb. 58 millió forintot tettek ki. Az előző évben csak 38 millió forintnyi tartozása volt, vagyis kétmillió híján meg is van az a 22 millió, ami a lakásvásárláshoz kellett hitelként. De a másik 26 millió forintnak nincs nyoma, ami a kerületi sajtóosztály válasza szerint azért lehet, mert a lakás finanszírozása is családilag történik.

A fideszes polgármesterre ősszel vetült nagy figyelem, miután a 24.hu megírta: az elmúlt években úgy vásárolt közel 30 hektárnyi földet a Bakonyban, hogy erre a vagyonnyilatkozatában nem volt fedezet. A polgármester azt közölte: sem a kerületben, sem máshol nem volt titok a családja több évtizedre visszanyúló bakonyi kötődése, vagyonnyilatkozatát pedig mindig a szabályoknak megfelelően nyújtotta be. A Momentum politikusai ezután feljelentették Szentgyörgyvölgyit, ám a NAV végül elutasította a feljelentést. Szentgyörgyvölgyi fizetése egyébként kellemesen emelkedett az elmúlt időszakban: míg 2020-ban 997 ezer forintot keresett, addig 2021-ben már 1,3 millió forintot kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!