A rendőrség a NAV-hoz továbbította a Belváros fideszes polgármesterének földügyeiről szóló feljelentést

Legfontosabb

2021. szeptember 27. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) továbbította azt a feljelentést, amely Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi fideszes polgármester vagyongyarapodásáról szól, erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu-nak. A határozat szerint a történtek költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel, amelyet a NAV-nak kell tisztáznia.

A feljelentést a Momentum politikusai tették, miután a 24.hu megírta: az V. kerületi polgármester az elmúlt években úgy vásárolt közel 30 hektárnyi földet a Bakonyban, hogy erre a vagyonnyilatkozatában nem volt fedezet.

A polgármester azt közölte: sem a kerületben, sem máshol nem volt titok a családja több évtizedre visszanyúló bakonybéli kötődése. Ez minden egyes vagyonnyilatkozatában egyértelműen szerepel és nyomon követhető. írta közleményében. A vagyonnyilatkozatát mindig a szabályoknak megfelelően nyújtotta be, volt, hogy teljes részletességgel, akár 12 oldalas bevallás formájában.

Szentgyörgyvölgyi Péter 2018. június 13-á a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Szentgyörgyvölgyi Péter 2018. június 13-á a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A 24.hu viszont összehasonlította a polgármester bevallott jövedelmét és a földek becsült értékét, és arra a megállapításra jutott, hogy közel 30 hektár pénzügyi fedezetét nem találni a vagyonnyilatkozataiban.

A BRFK-nak a 24.hu birtokába jutott, az ügy áthelyezéséről szóló határozata szerint az újságcikkben foglaltak nem felelnek meg a rendőrség hatáskörébe tartozó vagyon elleni bűncselekménynek, hanem költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel, amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter be nem vallott – s vagyonnyilatkozatában sem feltüntetett – jövedelme után a személyi jövedelemadót nem fizette meg. Erre a vizsgálatra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak van hatásköre.

A rendőrséghez forduló momentumos önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra azt mondta a 24.hu-nak: a NAV csak a rendőrség megkeresésére indíthat vagyongyarapodási vizsgálatot, így ha nem tettek volna följelentést Gelencsér Ferenccel együtt, akkor most nem lenne az ügy a NAV-nál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!