Szilágyi Gerda megint kiállt az apja mellett, és szerinte a pénz miatt kezdődött minden

2022. február 1. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn meghallgatták az úszószövetségben Szilágyi Gerdát és úszóedző apját, Szilágyi Zoltánt is, akit idősebb lánya, az Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána a nyilvánosság előtt azzal vádolt meg, hogy lelkileg, testileg és szexuálisan is bántalmazta őt. A férfi és kisebbik lánya most Fiala János műsorában beszéltek a saját verziójukról, és mindketten állítják, hogy hazugságokat állítanak a jogász-edzőről, aki nagyon szeretne megbocsájtani lányának.

Hosszú, egyórás beszélgetésen vett részt kedden reggel Fiala János 168 Órán futó Keljfeljancsi című műsorában az Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána húga, a szintén úszó Szilágyi Gerda és apjuk, a jogász, úszó Szilágyi Zoltán, hogy az előző év végén indult Szilágyi Liliána-ügyről, az apát ért vádakról beszéljenek.

Tavaly év végén vádolta meg az Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána a szintén olimpikon úszó édesapját, Szilágyi Zoltánt, hogy testileg, lelkileg és szexuálisan bántalmazta őt és édesanyját. Szavaira egy nappal később reagált az apja, aki tagadta a vádakat, és arra kérte a lányát, az édesanyja nevét viselje a jövőben. Testvére, Gerda is nyílt levelet írt, szintén hazugságnak nevezte nővére vádjait. A Magyar Úszó Szövetség közleményben jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Egy 2020-as jogerős bírósági ítéletben az szerepel, hogy Szilágyi Zoltán érzelmileg zsarolta és megfélemlítette a feleségét, Gyarmati Esztert, a férfi agresszív viselkedése miatt romlott meg a házasságuk. A per végén az anyának ítélték oda Szilágyi Liliána akkor még kiskorú testvérének felügyeleti jogát.

„Kirángatott a medencéből és levágott elém egy tortát”

Szilágyi Gerda, Szilágyi Liliána 18 éves húga Fiala kérdésére elmondta, hogy amikor először hallott a hírről, akkor „megállt benne az ütő”, amiért valaki „ilyen hazugságokat állít” az apjáról. Különösen nehéz most erről beszélnie újra, mondta, mert hétfőn ugyanezeket már az úszószövetségben is végig kellett hallgatnia. „Az én édesapám a légynek sem tudna ártani” – állította határozottan, és azt is, hogy most már úgy gondolja, nővérével igazából nem volt jó testvéri kapcsolata, bár akkor azt hitte, minden testvéri kapcsolat ilyen. Számára ez abból is kiderült, hogy „amikor a barátnői feljöttek hozzánk, akkor velük sokkal többet nevetett és sokkal szívesebben is volt velük, úgy láttam” – mondta.

Szilágyi Gerda állítja, hogy nővére nem kereste az elmúlt hat évben, de ezen a műsor végére módosított kicsit. Elmondása szerint ugyanis az egyik szülinapján találkozott ugyan a nővérével, amikor edzésen volt, de ebben sem volt sok köszönet.

„Kirángatott a medencéből, levágott elém egy tortát (…). Megkértem, hogy legközelebb hívjon fel, és úgy találkozzunk (…). Ez volt a hozzám indított utolsó mondata, hogy »te paraszt, ezt még meg fogod bánni«️. (…) Ez 2016. október 27-én történt, ez volt az utolsó mondata számomra.”

Nővére ezzel szemben korábban azt állította, hogy nem tud kapcsolatba lépni a húgával, valamint hogy „bizonyára más valóság van az ő fejébe elvetve, és aszerint a valóság szerint lehetséges, hogy az ellenség én vagyok. Minden erőmmel azon voltam eddig is, és most is, hogy egy egészséges közegbe kerülhessen, de nagyon félek, hogy vajon ő hogyan is lehet a valóságban. Remélem ezzel neki is tudok segítséget adni... nagyon remélem”.

Szilágyi Gerda szerint nővére sosem tartotta őt a testvérének, így hát furcsának találja, hogy épp őt akarja megvédeni. Arra, hogy kereste-e a nővérét azóta, hogy 2016-ban elköltözött ő és édesanyjuk is, az úszó visszakérdezett: „De miért én kellett volna, hogy lépjek?”

Az otthoni légkört nyugodt hangulatúnak írta le, a nővére által korábban felhozott nagyon erős vádakat, a szexuális, fizikai, lelki abúzust pedig többször is határozottan hazugságnak nevezte. Arra, hogy mi volt a célja a levelének, azt felelte: épp ugyanaz, mint a mostani beszélgetésnek, hogy kiálljon az igazság mellett.

„És nagyon furcsának tartom, hogy nekem, egy 18 éves embernek miért ne lehetne saját gondolatom, miért ne írhattam volna azt a levelet, ezt nem értem én az internetben, de ez egy új világ nekem.”

Szilágyi Zoltán szerint sosem gátolt senkit az önmegvalósításban

Fiala az apához is intézett kérdést, például, hogy volt-e előjele a költözésnek, illetve hogy mit élt meg december 29-én, amikor idősebb lánya kiállt a világ elé állításaival.

„December 29-én? Mérhetetlen szomorúság és az egész helyzetnek a meg nem értése” – mondta Szilágyi Zoltán arra, hogy mit érzett, az előjelre meg azt felelte, hogy gyakorló szülőként egy embernek a rémálmaiban sem fordul elő, hogy a saját gyermeke vagy akár egy idegen „megvádolja a nyilvánosság előtt azzal, hogy őt abuzálta, szexuálisan zaklatta, és még sorolhatnám itt azokat a mondatokat, csak ez mérhetetlen fájdalmat tép fel bennem.”

Szilágyi Zoltán szerint amúgy minden családban vannak konfliktusok, akár a napi életből adódóan is, „de számomra az, hogy a Liliána elköltözött, egyrészt egy felnőtt emberről beszélünk erről az időszakban, ez egy 20 éves ember. Soha nem gátoltam senkit az önmegvalósításban” – fogalmazott a Szilágyi lányok apja, majd hosszan beszélt arról, hogy mennyire támogatta nagyobbik lányát, amikor 2015-ben elhatározta: változtat az egyesületén, és ő beszélt a sportolónő jelenlegi edzőjével, Kovács Lászlóval is akkor, sőt, egy egész csapatot akart Liliána köré szervezni, és állítólag elhatározta: a háttérbe vonul majd, kisebbik lányát pedig többet segíti, mert neki is meg szerette volna adni azt a támogatást, amit nagyobbik gyerekének.

Arra, hogy egyformán szerette-e a gyerekeit, azt felelte: ez teljesen természetes.

Gyarmati nem lépett közbe, tehát nem volt gond

Fiala újra visszakanyarodott az előjel kérdéséhez, mire Szilágyi arról kezdett beszélni, hogy apósa, Gyarmati Dezső elég karakteres ember volt, így hát szerinte felfoghatatlan, hogy „ha állítólag olyan, ami elhangzott (megtörtént volna valóban – a szerk.), akkor arra Dezső ne lépett volna karakteresen. Ő egy erős egyéniségű ember volt, aki a lányait minden esetben megóvta. Ennek a cáfolatára azért az szól, hogy én napi kapcsolatban vagyok (volt, Gyarmati Dezső 2013-ban meghalt – a szerk.) Dezsővel.” Aztán idekeverte volt felesége testvérét is, Gyarmati ugyanis állítólag arra kérte őt amellett, hogy vigyázzon lányára és tartson ki mellette,, hogy „a két testvért ne engedjem össze, mert annak nagyon rossz vége lesz. Azt mondtam, hogy ezt ne haragudj, de ne kérd tőlem”.

A „miért ment el a felesége” kérdésre Szilágyi azt mondta, ezt tőle kell megkérdezni, amúgy meg állítása szerint ő próbált beszélni vele, sőt, szerette volna, ha kisebbik lánya tartja vele a kapcsolatot, de állítólag exfelesége nem volt befogadó erre. Ennek mondjuk ellent mond, hogy kisebbik lányának felügyeletéért harcolt az anya, és neki is ítélte oda a bíróság, Szilágyi Gerda azonban mégsem került anyjához, mert közben nagykorú lett. Állítása szerint nem is akart, hanem az apjával akart maradni, bár ezt a bíróságon nem tudta elmondani, mert nem hallgatták meg.

Per? Liliánával az nincs és nem is volt

A műsorvezető a családban zajló perekre is kitért, mire az apa arról kezdett beszélni, hogy neki az volt a célja apaként, hogy maximálisan ki tudja venni a részét a családból, és szerinte sok elvált vagy rövidesen elváló sorstársa van, akit megvádolnak dolgokkal, és ez mérhetetlen hatással van a társadalomra.

„Érdekes dolog, hogyha a férfi részt vesz a családi életben, és a gyerekét tisztába teszi, és erről készül egy fotó, akkor arról 15-20 év múlva azt mondják, hogy abuzálás, mert tisztába teszi a gyerekét. Részemről ez rossz üzenet, mert azt gondoltam, hogy a családi életből kiveszem a szerepemet, akár azzal is, hogy tisztába teszem a lányaimat, megfőzöm az ebédet vagy megcsinálom a dolgomat, ami szükséges egy család körül… Ez egy nagyon rossz üzenet, hogy valaki valamit állít, és ennek sokan hitelt adnak” – mondta Szilágyi, de végül tisztázta, hogy nem is volt, és jelenleg nincs is pere lányával.

Arra ugyanakkor, hogy indított-e lánya ellen büntetőeljárást, ahogy a válaszlevelében ígérte, Szilágyi nem adott egyértelmű válaszként igent vagy nemet, hanem azt kezdte el mondani, hogy kisebbik lányát is szeretné végigkísérni az úton, és amúgy pedig a hazugságok ellen, amik megjelentek, nemcsak a maga nevében kell védekeznie, „hanem a hasonló helyzetben lévő férfiak miatt is”.

Aztán oda jutott, hogy bár lánya rettenetes hazugságokkal vádolta meg őt, de minden vágya az, ha „a Liliána bocsánatot kérne, hogy megbocsássak. (…) A rettenetes hazugságok ellenére is azt mondom, hogy én meg szeretnék bocsátani a Liliánának, és amit tett, az borzasztó, de ő az én kislányom.”

Szilágyi Gerda még az influencerkedést is megemlítette

A perekre visszatérve: kiderült, hogy volt feleségével vagyonjogi kérdésekben még nem zárták le egymás közt a dolgokat,

és itt jött be a képbe a pénz, amiről Szilágyi ugyan nem mondta ki egyértelműen, hogy szerinte lányát ez motiválja, de azt igen, hogy „jelenleg a vagyonjogi per van folyamatban, ami nagyon párhuzamos a Liliána által elkezdett botrányos viselkedéssel, mert 2021 novemberében indult el a vagyonjogi per”.

Szerinte volt felesége 400 millió forintot követel tőle, ami szerinte azért lehet, mert nem örökölt annyit Gyarmati Dezsőtől, amennyit szeretett volna. „Nagyon nagy csalódás volt számára, hogy ez a pénzösszeg nem annyi, és ő ki is fejezte, hogy mindenképp hozzájut majd ehhez, és meg is jegyezte, hogy akkor rajtad keresztül.”

Azt, hogy a Szilágyi Liliána-ügy hátterében az apa és kisebbik lánya szerint nem is abúzus, hanem a pénz áll, Szilágyi Gerda is felvetette, miután azt mondta, ő nem kíván mást, csak hogy érjen már véget ez a botrány. „Ha a nővérem eléri a célját azzal, amit csinál most…” – fűzte hozzá az úszónő, és ki is fejtette Fiala kérdésére, mire gondol cél alatt.

„Én nem vagyok jártas annyira az internet világában, de a baráti körömben felhívták rá a figyelmemet, hogy van ez az influencerkedés, de a nővéremnek 7 ezer követőről megugrott majdnem 50 ezer követőre a száma az Instagramon. És kicsit utánanéztem, és az 50 ezres követőszámnál van egy komolyabb pénz, amit kaphatnak az influencerek, szerintem a pénz a központjában van ennek a hazugsággal teli lejáratókampánynak.”

Vannak barátnői, kávézgatni is jár

A Wladár-reakció és Szilágyi korábbi fegyelmi ügye is szóba került, utóbbiról az edző ezt mondta: „Állítólagosan annak a hivatalos lebonyolítása arról szólt, hogy én egy úszóversenyen azt mondtam, hogy elmentek ti a picsába. Azért némi kétségem volt, hogy ez elhangozhatott-e a számból (…), de Wladár út azt mondta, hogy inzultáltam egy vezető bírónőt, aki érdekes módon a Liliána anyósa. Az a hölgy, aki az ő vőlegényének az édesanyja.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnökének korábbi nyilatkozatára Szilágyi Gerda elismételte, ami korábbi levelében állt, hogy furcsának találja, hogy valaki azt nyilatkozta, hogy hermetikusan el van zárva. „Számomra felfogatatlan igazából, mert az úszósporton belül is nem egy barátnőm van, szoktam járni kávézgatni is a barátaimmal az egyetemről, most épp tetszik is egy fiú, akivel találkozgattam, de az ügy miatt ettől vissza is kellett lépnem kicsit. Abszolút elérhető vagyok mindenki számára” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!