Több fővárosi polgármester is új autót vett, Karácsony Gergely lassan törleszti az adósságát

2022. február 1. – 09:42

Több fővárosi polgármester is új autót vett, Karácsony Gergely lassan törleszti az adósságát
Karácsony Gergely – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester tulajdonában a legújabb bevallása szerint továbbra is az a két ingatlan van, amelyek már a tavalyi vagyonnyilatkozatában is szerepeltek. Az egyik egy 14. kerületi ház, a másik egy 189 négyzetméteres telken fekvő, 37 négyzetméteres üdülő Siófok-Sóstón, amit 2020-ban vásárolt. Mindkettőben 50 százalékos tulajdonrésze van.

Karácsonynak még mindig nincsen autója, se más értékesebb ingósága. 1 millió forint készpénzt vallott be.

28 millió 349 ezer forinttal tartozik egy pénzintézetnek, és további 3,7 millióval magánszemélyeknek. Megtakarítása pedig a vagyonnyilatkozata szerint nem sok van, csupán egy 2 millió 112 ezer forintos lakáspénztári megtakarítást írt be. A helyzete nagyon hasonló az előző évihez, a különbség minimális. A magánszemélyek felé fennálló tartozása visszafizetésével nem sietett, az ugyanennyi volt már egy évvel korábban is. A pénzintézet felé egy keveset törlesztett, 30 millióról dolgozta le 28 millió 349 ezer forintra a tartozását, míg a lakáspénztári megtakarítása 312 ezer forinttal nőtt.

Karácsony egyetlen jövedelme a főpolgármesteri juttatása, ami havi bruttó 1 millió 725 ezer forint. Ez több, mint egy éve, akkor még csak 1 millió 490 745 forint volt.

Tüttő Kata megvált a Suzukijától

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek továbbra is tizenöt ingatlana van. Ezek közül három budapesti (kettőben 50, egyben 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik), tizenkettő pedig termőföld különböző helyeken, mint például Nagykanizsán, Liszón, Porrogon vagy Gyékényesen. Ahogy írja, a termőföldek tartósan haszonbérbe vannak adva

Nincs már meg viszont Tüttő 2005-ben vásárolt Suzuki Swiftje, amely a tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepelt. Másik autót sem tüntetett fel.

A megtakarításai sokfélék: nyugdíjpénztár, egészségpénztár, lakástakarék, nyugdíjbiztosítás épp úgy van a felsorolásban, mint például 67 millió forint értékben Magyar Állampapír Plusz. Bankszámlán is tart devizában 36 millió forintnak megfelelő összeget. A másik oldalon: közel 85 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek. A hitelről azt írja, hogy az a termőföldekhez kapcsolódik, és a földbérleti díjból fizeti a kamatot és a tőketörlesztést.

Két értékesebb tárgyat is megemlít Tüttő: van egy Newton Sky-Watcher csillagászati távcsöve és egy Nikon Coolpix fényképezőgépe. Ezek nem új beszerzések, tavaly is megvoltak már.

Lecserélte az autóját Kerpel-Fronius Gábor, szerényen gyarapodtak a főpolgármester-helyettesek

Már nem szerepel Kerpel-Fronius Gábor vagyonnyilatkozatában a Ford Mondeo, amit két éve vett. Egy Hyundai I30-as autóval újított be tavaly márciusban a momentumos főpolgármester-helyettes. Három millióval meg is csappant a bankszámlája az elmúlt egy évben, mindeközben viszont tovább nőt a nyugdíjbiztosítása (2,44 millió forint) és az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett megtakarítása (6,92 millió forint. A XIII. kerületben van egy 81 négyzetméteres lakása, Balatonszemesen pedig nyaralója.

Kétmillió forinttal több van Kiss Ambrus bankszámláján, mint a tavaly ilyenkor, de félmillióval nőtt a hiteltartozása az elmúlt egy évben. A főpolgármester-helyettes felerészben tulajdonosa egy III. kerületi üdülőnek és 2005-ben örökölt egy zalaegerszegi családi házat.

Gy. Németh Erzsébet is jól takarékoskodott tavaly, neki 2,36 millióval nőtt a bankszámla-egyenlege. Más változás a DK-s főpolgármester-helyettes vagyonnyilatkozata szerint nem történt az elmúlt egy évben, továbbra is felerészben tulajdonosa egy XVII. kerületi családi háznak, egy lovasberényi szántónak gazdasági épülettel, valamint van egy nyaralója is Balatonakaliban.

Egy kerülettel arrébb vett lakást Niedermüller Péter, felépített egy házat Borbély Lénárd Csepelen

A VII. kerületi polgármester tavaly eladta a fele részben tulajdonolt 104 négyzetméteres III. kerületi lakását, és vett helyette egy 147 négyzetméteres lakást a XII. kerületben, amin szintén osztozkodik. Ezzel együtt 30 millió forinttal csökkent Niedermüller Péter takarékbetétben elhelyezett megtakarítása, és eltűnt 1,8 millió forint a bankszámlájáról.

Borbély Lénárd csepeli polgármester idei vagyonnyilatkozatában már csak egy ingatlan szerepel. Eladta az egyik csepeli házát, és felépített egy másikat a két éve vásárolt 714 négyzetméteres telken. Ezzel együtt 12,5 millió forinttal csökkentek feleségével közös megtakarításai az elmúlt egy évben. Borbély kapott ajándékba tavaly egy Aprilia motort, a hét éve örökölt Suzuki Swiftje pedig már az új háza garázsában parkol.

Új autót vett László Imre és Pokorni Zoltán

Lecserélte Mercedeset László Imre XI. kerületi polgármester, és egy Toyota Camry márkájú autót vett tavaly helyette. Ezzel együtt is félre tudott tenni a DK-s politikus az elmúlt egy évben, megjelent 7,6 millió forint készpénz a vagyonnyilatkozatában, ez a közszolgálati tisztviselők hat havi illetményalapját meghaladó összeg. Ezenfelül van nagyjából 35 millió forintnyi megtakarítása különböző értékpapírokban, ezek összege minimális mértékben váltak tavaly óta.

Tizenkét év után a Nissan Micra márkájú autójától Pokorni Zoltán, és egy Nissan Juke autót vett tavaly októberben. A XII. kerületi polgármester megtakarításai bő 2 millió forinttal csökkentek egy év alatt, de 1,4 milliót törlesztett a banki hiteléből, 15,6 millióval tartozik még az OTP Banknak. Továbbra is csak egy ingatlan van a nevén, felerészben tulajdonosa egy családi háznak a II. kerületben.

Szentgyörgyvölgyi adóssága nagyot nőtt

A legvagyonosabb fővárosi politikusok közé tartozó belvárosi fideszes polgármester vagyonnyilatkozatában egy szembetűnő változás van az előző évihez képest. Míg a 2021-es bevallásában az szerepelt, hogy körülbelül 21,9 millió forinttal tartozik pénzintézetnek, most 42,66 millió forint van ebben a rubrikában, vagyis ez a típusú adóssága lényegében a duplájára nőtt. (És ezen felül tartozik még 16 millió forinttal magánszemélynek is, de ez így volt tavaly is.)

A vagyonnyilatkozatból nem derül ki egyértelműen, mire mehetett el a pénz. Szentgyörgyvölgyi nem számolt be új ingatlan vásárlásáról (továbbra is húsz ingatlana van, a legtöbb Bakonybélen), nagy értékű ingóságaiban sincs változás. Megvan még az 1984-es gyártású Trabant Tram és mind az öt lova is. A megtakarításaiban nem látszik jelentős változás, összesen körülbelül 57 millió forintról van szó.

Szentgyörgyvölgyi vagyoni helyzetére tavaly a 24.hu irányította rá a figyelmet, miután összehasonlították a polgármester bevallott jövedelmét és a földjei becsült értékét, és arra a megállapításra jutottak, hogy közel 30 hektár pénzügyi fedezetét nem találni a vagyonnyilatkozataiban. A polgármester reakciója a botrány idején az volt, hogy ő mindent pontosan, aprólékosan leírt a vagyonnyilatkozatában, és szerinte az egész ügy mögött pártpolitikai érdekek állnak. A politikus vagyongyarapodása ügyében tavaly feljelentést tettek a Momentum politikusai, de a NAV végül elutasította a feljelentést.

Láng Zsolt 12 milliót tett félre

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője jó évet zárt. Több mint 12 millió (12 millió 445 ezer) forinttal nőtt a megtakarítása, így most már 77 millió 165 ezer forintja van egy pénzintézeti számlán (és ezen felül még 29 ezer eurója is). Tartozása nincs, az ingatlanjaival, illetve a régi robogójával kapcsolatban nem volt változás.

Láng több lábon áll, a bevallása szerint jelentős havi bevételre tesz szert ingatlan bérbeadásából (410 ezer forint), továbbá a BKM Zrt. felügyelőbizottsági tagságáért körülbelül havi 222 ezer forintot kap, míg a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnökeként havi 663 ezer forint járt neki.

Szaniszló balatoni nyaralót vett

A DK-s Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, aki szintén a leggazdagabbak közé tartozik, egy 196 négyzetméteres balatonfüredi nyaralóval (pontosabban annak 6/10-es tulajdoni hányadával) gyarapította az ingatlanvagyonát 2021-ben. (Emellett van két lakása és egy telke Budapesten.) Szaniszló 77 ezer eurót (körülbelül 274 millió forint) és még 15,7 millió forintot tart takarékbetétben.

Izgalmasnak tűnhet a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához ugyanis kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esteleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során. Ilyen eljárást elvileg bárki kezdeményezhet – a gyakorlatban viszont kizárólag a gondolatolvasók, hiszen egy titkos vagyonnyilatkozatban kell megjelölni ehhez a kifogásolt sorokat.

De korántsem ez az egyetlen probléma a rendszerrel, hiszen a valós, érdemi ellenőrzés kijátszását kifejezetten segíti, hogy nem kell azonosító adatokat – helyrajzi számot, ingatlan címét, hitel esetén a hitelfelvétel idejét, pontos összegét – megadniuk a honatyáknak. Szintén nem kell nyilatkozni a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságról. Márpedig ez összeférhetetlenséget eredményezhet a törvényhozási munka során, és noha létezik ilyen különnyilatkozat is, az nem nyilvános, így ellenőrizhetetlen. De mindez eltörpülhet emellett is, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás, nem megfelelő kitöltését lényegében lehetetlen büntetni a jelenlegi szabályok szerint. A Mentelmi Bizottságnak ugyanis nincsen lehetősége átfogó vizsgálatot lefolytatni a képviselők vagyonosodásával kapcsolatban.

Összességében tehát a vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!