444: Schadl György félmillió forint kenőpénzzel akarta elintézni, hogy a kormányhivatal ne piszkálja a szabálytalanul átépített siófoki házát

2022. január 27. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Schadl György nem a szabályoknak megfelelően építkezett Siófokon, az ingatlanja beépítése jelentősen meghaladta az engedélyezett mértéket, és még a kerítése is szabálytalan volt. A Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője úgy gondolta, ezt a problémát úgy oldja meg, ha félmillió forinttal lefizeti a Somogy Megyei Kormányhivatal egyik építésügyi szakintézőjét – írja a 444.

Schadl 2020 nyarán vette meg egy 344 négyzetméteres, kivett művelési ágú, hétvégi ház, udvar megnevezésű belterületi ingatlan felét. A teljes vételár 90,5 millió forint volt. A házat egy építési vállalkozó alakította át és újította fel. A munkálatok során eltértek az engedélyezett tervtől, az épülethez kapcsolódó fedett terasz beépített területnek minősült, így az ingatlan beépítése jelentősen meghaladta a megengedett beépítési százalékot.

„Schadl György a kialakított jogellenes állapot megtartása érdekében azt tervezte, hogy 500 ezer forinttal megvesztegeti az épület helyszíni ellenőrzésére kijelölt építésügyi szakintézőt”

– áll a Schadl lehallgatása alapján írt nyomozati iratban. A Schadlnak dolgozó építési vállalkozó találkozott az ügyintézővel, aki azt javasolta: nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit ő aztán elfogad, mivel „sok munkájuk van”, és az engedély valóságtartalmát utólagosan sem fogják már ellenőrizni. A nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani az építési szabályokat.

Ugyanakkor az iratokban csak feltételes módban írnak arról, hogy a korrupció megtörtént-e.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a 44 kérdésére azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot folytatnak az ügyben, és az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették. A siófoki ingatant novemberben zár alá vette az ügyészség.

A Schadl–Völner-ügy

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték. Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!