Az NVI elkezdi összeszámolni az ellenzék népszavazási aláírásait, de szóltak, hogy az akár több hétig is tarthat

2022. január 21. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Iroda elkezdi az ellenzék népszavazásához összegyűjtött aláírásokat összeszámolni, miután pénteken élőláncot alkotva azokat leadták nekik, írja közleményben az NVI.

A népszavazást a Fudanról és az álláskeresési támogatásról Karácsony Gergely kezdeményezte, ellenzéki politikusok és aktivisták hetekig gyűjtötték hozzá az aláírásokat.

A NVI most azt írja, mostantól hatvan napjuk van, hogy összeszámolják a 235 ezer aláírást (amiből 200 ezernek kell érvényesnek lennie), és azt „a népszavazási törvényben előírt határidőn belül” el is végzik. Ehhez meg kell növelniük a kapacitásukat, mert az íveket százas kötegekbe kell rendezniük, aztán azokat be kell szkennelniük, majd az aláírásokat egyenként megszámolniuk. Azt írják, a kapacitás növelését „az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik”.

Hozzáteszik viszont, hogy a korábbi népszavazási kezdeményezésekből már látható, hogy egy ilyen összeszámolás heteket vesz igénybe.

A pénteki ellenzéki akción a párbeszédes Szabó Tímea azt mondta, ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja. Karácsony Gergely pedig azt mondta, „jogi akadálya egészen biztosan nincs annak, hogy április 3-án meg lehessen tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is. Amennyiben a Fidesz adminisztratív úton ezt megakadályozza, az egy újabb, nagyon erős üzenet lesz a magyar embereknek”.

A népszavazási ötlet még Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányához tartozott. Márki-Zay Péter az előválasztás után karolta fel a témát, amikor már tudni lehetett, hogy a főpolgármester öt kérdése közül kettőt átengedett a Nemzeti Választási Bizottság. A két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzéki aláírásgyűjtés december közepén indult, a közös cél pedig az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg. Az ellenzék végül – több önként szabott határidő kitolásával, de a törvényi határidő lejárta előtt – összegyűjtötte a szükséges számú aláírást. A jogi procedúra – az esetleges fellebbezések vagy más adminisztrációs akadályok miatt – azonban várhatóan elhúzódik annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án. Ezen a napon ugyanakkor a kormány gyerekvédelmi genderkérdéseiről lesz népszavazás, az országgyűlési választással egy időben. A kormánynak a hatályos törvények értelmében kezdeményezőként nem kellett aláírásokat gyűjtenie ahhoz, hogy az ő népszavazására sor kerülhessen április 3-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!