Pocsék éve volt Völner Pálnak, vagyonnyilatkozata szerint 10 millió forinttal csökkent a megtakarítása

2022. január 11. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Távozása előtt új vagyonnyilatkozatot kellett írnia Völner Pálnak, a dokumentumot a napokban töltötték fel a kormány honlapjára. A miniszterhelyettes és államtitkár decemberben mondott le posztjáról, miután az ügyészséghivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg. A megalapozott gyanú szerint Völner rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot fogadott el a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügyészségi indítvány szerint három év alatt összesen 83 millió forintnyi kenőpénz ütötte a markát.

Mindennek azonban nyoma sincs Völner december 8-án aláírt vagyonnyilatkozatában. Sőt, nemhogy nőtt, még csökkent is a megtakarítása tavaly január óta, amikor utoljára nyilatkozott vagyoni helyzetéről. Az év végére összesen 10 millió forinttal csökkent a vagyona, ám a dokumentumból az nem derül ki, hogy mire költhette a pénzt. Nincs új autója, ingatlana vagy más értékesebb ingósága.

Tavaly januárban még 8,5 millió forintos takarékbetétben elhelyezett megtakarításról nyilatkozott, és 3,5 millió forintnyi készpénze volt.

Decemberre a 8,5 millió forintos megtakarítása elfogyott, és 1,5 millióval kevesebb készpénz volt a számláján.

Úgy tűnik, lemondása után vissza kellett adnia a szolgálati autóját, egy 2020-as Skoda Kodiaqot, legalábbis a mostani nyilatkozatában azt nem tüntette fel. Mivel a dokumentum szerint továbbra sincs autója, nem tudni, mivel jár be a Parlamentbe a képviselő a nyergesújfalui házából, aminek fele részben a tulajdonosa.

Völner havi bevétele felére csökkent idén, államtitkárként bruttó 1,29 millió forintot vihetett haza tavaly, ezt most utódja, Répássy Róbert kapja. Völner a képviselői díjával, bruttó 1,21 millió forinttal áprilisig még számolhat, aztán kiderül, hogy tagja lesz-e a következő Országgyűlésnek. Arról itt értekeztünk, hogy milyen kilátástalan dolog havi 2,5 milliós fizetéssel gályázni éveken keresztül.

Polt Péter legfőbb ügyész december elején kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését, a fideszes országgyűlési képviselőt hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A legfőbb ügyész indítványa szerint Schadl a pénzt annak érdekében adta Völnernek, hogy a politikus államtitkárként és miniszterhelyettesként:

  • elérje, hogy azokat nevezzék ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott,
  • támogassa Schadlt abban, hogy a végrehajtói karral kapcsolatos működési, gazdasági, szervezeti elképzelései érvényre jussanak,
  • támogassa Schadlt abban, hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el Schadl által megjelölt személy vagy cég,
  • illetve Völner közreműködjön olyan ügyek intézésében, amelyek nem tartoztak hivatali hatáskörébe.

Az is kiderült, Schadl a konkrét ügyekben nyújtott segítség mellett egyfajta rendelkezésre állási díjat is fizetett Völnernek, a 2018 májusa óta összesen 83 millió forintra rúgó kenőpénzt 2,5–5 millió forint közötti tételekben, „konspirált módon” adta át éttermekben vagy a fideszes politikus autója mellett állva.

Az Országgyűlés decemberben megszavazta Völner mentelmi jogának felfüggesztését, akit aztán gyanúsítottként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!