A cseh parlament elnöke azt reméli, hogy a magyarok áprilisban leváltják Orbánt

2022. január 11. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Éles kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal szemben a cseh parlament elnöke, Markéta Pekarová Adamová. Twitter-oldalán azt írta: „Orbán Viktor de facto támogatta a kazah polgárok lelövését és az orosz hadsereg bevonulását. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok olyan polgára van, akinek gondja van a hasonló kijelentésekkel. Támogatom őket most és a jövőben is.”

A cseh politikus ezzel arra utalhatott, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Kazahsztánban egy jól koordinált akció keretében próbálták megdönteni az alkotmányos rendet. Szijjártó ezzel tulajdonképpen elismételte a kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev értelmezését a történtekről, aki terroristának nevezte a tüntetőket. A kazahsztáni helyzetről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Pekarova Adamová nem először bírálta a magyar kormányt. A január 8-i Facebook-posztjában arról írt, hogy a csehek már leváltották Andrej Babišt, és nagyon reméli, hogy a magyarok is így tesznek Orbánnal. „A Cseh Köztársaság számára fontos, hogy Magyarország az áprilisi választásokon a változásra szavazzon, ahogy mi is tettük. Alapvető fontosságú, hogy az Európai Unió olyan országokból álljon, amelyek kormányai a demokratikus elveket helyezik előtérbe, nem pedig miniszterelnökeik hasznát” – írta a cseh politikus, aki szerint az is aggasztó, hogy Orbán „kétes természetű kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával”.

Az erős kijelentései nagy visszhangot váltottak ki Csehországban, egyes ellenzéki vezetők a lemondását is követelték. A posztjai miatt Miloš Zeman államfő szóvivője a Twitteren „mint a Cseh Köztársaság állampolgára” kért bocsánatot Orbán Viktortól – írja a Bloomberg.

Csehországban tavaly októberben tartottak országgyűlési választást, amin Andrej Babiš pártját, a centrista ANO-t megelőzte a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, ami egy másik, szintén Babišsal szemben összeálló jobboldali koalícióval együtt megszerezte a biztos többséget a törvényhozásban. Az Orbán Viktor szövetségesének számító Babiš elismerte a vereségét, és ellenzékbe vonult.

A cseh kormány júliusban veszi át az Európai Unió soros elnökségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!