Andrej Babiš ellenzékbe vonul, kormányt alakíthat az ellene létrejött ötpárti koalíció Csehországban

2021. október 15. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrej Babiš cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Miloš Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a múlt hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul – számolt be az MTI.

„A Babiš-ellenes ötpárti blokk szilárd” – jelentette ki Babiš a Frekvence 1. kereskedelmi rádiónak adott interjúban. „Átadjuk (a hatalmat) az új koalíciónak, és mi ellenzékben leszünk” – szögezte le a kormányfő. A kormányfő az interjúban megerősítette, hogy elutasította Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt – az ellenzéki koalíció legerősebb tagja – elnökének tárgyalási kezdeményezését az esetleges kormányzati együttműködésre az ANO-val. Petr Fiala egyben a formálódó ötpárti kormánykoalíció kormányfőjelöltje is. A választásokon győztes ellenzéki koalíció bízik abban, hogy Zeman a világos képviselőházi többségüket nem fogja megkérdőjelezni, és kormányalakítással bízza meg Petr Fialát.

Miloš Zeman korábban azt mondta, hogy a választásokon legerősebb pozíciókat szerzett párt elnökét fogja megbízni kormányalakítással. Bár a hétvégi választásokon a Spolu hárompárti koalíció kapta a legtöbb szavazatot, önálló pártként a Babiš vezette ANO mozgalom a legerősebb. Zeman vasárnapi kórházba szállítása előtt Babišnak megerősítette, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítással, ezért egy időre bizonytalanná vált, mikor alakulhat kormány Csehországban. Az elnöknek legkésőbb 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki sem óvja meg az eredményt.