Intenzív osztályon kezelik Milos Zeman cseh államfőt, sikerült stabilizálni az állapotát

2021. október 10. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Vasárnap este a kórház közölte, hogy sikerült Zeman állapotát stabilizálni. A cseh sajtó úgy tudja, hogy az államfő legalább három hétig kórházban lesz.

Vasárnap kórházba szállították Miloš Zeman cseh államfőt, írja a Reuters.

Erről a prágai Központi Katonai Kórház szóvivője tájékoztatta a közvéleményt, de részleteket nem közölt, Zeman állapotáról 14 órakor várható sajtótájékoztató. A 77 éves köztársasági elnök hivatala korábban tudatta, hogy Zeman gyengélkedett és a múlt hónapban 8 napot kórházban töltött. Hivatali források korábban arról számoltak be, cukorbetegsége és az amiatt kialakuló, alsó végtagokat érintő neuropátia (idegi károsodás) fordulhatott súlyosabbra.

Az AFP Twitteren arról számolt be egy kórházi orvos nyilatkozata alapján, hogy Zemant az intenzív osztályon kezelik, ami súlyosabb egészségügyi problémára utal.

Csehországban most hétvégén tartottak parlamenti választásokat, amelyen kikapott a Pandora-iratok néven ismert offshore-botrányba belekeveredett jelenlegi kormányfő, Andrej Babiš pártja. A szavazás eredménye alapján az ANO-nak lesz ugyan a legnagyobb parlamenti frakciója a pártok közül, de nem szerzett többséget, így a nyertes a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció lett.

Miloš Zeman korábban azt közölte, hogy amennyiben a Babiš pártja a legtöbb parlamenti helyet szerzi a választáson, őt fogja felkérni kormányalakításra. A Babiš szövetségeseként ismert Zeman és a kormányfő között vasárnap 12 órára volt megbeszélve egy tárgyalás, erre a hírek szerint sor került még az elnök kórházba szállítása előtt, de eredményéről egyelőre nem érkeztek hírek. Babiš – bár szombaton elismerte, hogy az Együtt több szavazatot szerzett koalícióban – nem jelezte, hogy ellenzékbe vonulna, és azt mondta: „Ha az elnök felhatalmaz erre, vezetni fogom a tárgyalásokat a kabinet megalakításáról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!