Elvesztette a csehországi választást a Pandora-botrányba keveredett Andrej Babiš

Legfontosabb

2021. október 9. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte a szombaton délután zárult, kétnapos képviselőházi választást Csehországban, írja az MTI. Ezzel megelőzték Andrej Babiš kormányfő pártját, az ANO mozgalmat.

A cseh alsóházban többségük lesz a Babišsal szemben összefogó erőknek, amelyek jelezték is, hogy tárgyalásokat kezdenek a kormányalakításról. Babiš elismerte a választási vereségét, de az őt pártoló Miloš Zeman államfő korábbi nyilatkozatai alapján nem zárható ki, hogy a legnagyobb párt, nem pedig pártszövetség vezetőjeként mindenképpen megpróbál kormányalakítási megbízást adni az eddigi miniszterelnöknek.

A szavazatok 99,9 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu a szavazatok 27,75 százalékát szerezte meg. A második helyen az eddig kormányzó ANO mozgalom 27,17 százalékkal végzett. A szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalíció 15,57 százalékkal a harmadik helyen áll, és negyedikként bejutott a parlamentbe a radikális Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A Cseh Televízió előrejelzése szerint a Babišsal szembenálló Spolu koalíció és a Polgármesterek-Kalózok a 200 képviselői helyből 108-at fog megszerezni – írja a BBC. A nem végleges eredmény alapján a Spolu koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz.

Petri Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője érkezik az eredményváróra Prágában 2021. október 9-én – Fotó: Darko Bandic MTI / AP
Petri Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője érkezik az eredményváróra Prágában 2021. október 9-én – Fotó: Darko Bandic MTI / AP

Az MTI azt írja, hogy az ANO ugyan országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján eggyel több, összesen 72 mandátum illeti meg. Az SPD-nek 20 képviselője lesz.

A Babišsal eddig koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

A választási kampány hajrájában, a múlt héten nyilvánosságra került Pandora-iratokból kiderült, hogy Andrej Babiš 2009-ben 22 millió dollárt fektetett be egy sor offshore cégbe, hogy megvásárolhassa a a dél-franciaországi Bigaud-kastélyt. Egy évvel később francia értesülések nyomán kiderült, hogy Babiš egy másik, Monacóban bejegyzett fedőcégen keresztül újabb hét ingatlant vett meg a birtok közelében, köztük egy kétemeletes, garázzsal és medencével felszerelt villát is. A botrány kirobbanása után Babiš azt mondta, hogy ha kikap pártjával és ellenzékbe kényszerülnének, akkor teljes mértékben távozik a politika világából.

A két jobboldali koalíció már bejelentette, hogy közösen akar kormányozni. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala, a polgári demokraták elnöke, a Spolu vezetője. Fiala támogatóik előtt arról beszélt, hogy az ellenzéki koalícióknak együtt megvan a parlamenti többségük a kormányalakításhoz. „Ez a változás, mi vagyunk a változás, ti vagytok a változás” – mondta. Ivan Bartoš, a Polgármesterek-Kalózok szövetség vezetője is kijelentette, hogy tárgyalásokat kezdenek a kormányalakításról.

Miloš Zeman államfő korábban bejelentette, hogy az első kormányalakítási megbízatást a választások győztesének adja. A BBC azonban hozzátette, hogy Zeman kihangsúlyozta, hogy a legnagyobb párt, nem pedig választási pártszövetség vezetőjét akarja felkérni kormányalakításra, és a választás előtt is úgy tűnt, hogy az államfő mindenképpen Babišnak akar esélyt adni. A cseh alkotmány pontosan nem szabályozza, kinek kell az elnöknek kormányfői megbízatást adnia.

Újságírók az ANO mozgalom eredményváróján Prágában – Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Újságírók az ANO mozgalom eredményváróján Prágában – Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Az államfő a választás eredményét nem kommentálta. Szóvivője viszont bejelentette, hogy Zeman vasárnap délben Lányban fogadja Babišt. Babiš elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást. „Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – jelentette ki, és azt is hozzátette, hogy a kormányalakítási tárgyalások szerdán kezdődnek.

Az ellenzéki koalíciók korábban kizárták az együttműködést Babišsal, a szélsőjobboldali SPD pedig csak akkor lenne hajlandó együttműködni az ANO-val, ha népszavazást írnak ki Csehország EU-tagságáról. Azonban még utóbbi támogatása sem jelentene elég képviselői helyet egy kisebbségi kormányhoz sem Babišnak.

A választási részvétel 65,5 százalékos volt, 4,7 százalékponttal magasabb, mint 2017-ben. A legutóbbi képviselőházi választáson az ANO 29,6 százalékot, a most a Spolu legnagyobb erejét adó Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,3 százalékot, a Kalózpárt 10,8 százalékot, a Közvetlen Demokrácia Pártja 10,6 százalékot, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 7,8 százalékot, a Cseh Szociáldemokrata Párt 7,3 százalékot kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!