Szlávik János is elmondta, hogy nem, a flurona nem egy újabb rejtélyes Covid-variáns

2022. január 5. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Csak nemrég került át a külföldi sajtóból a hazaiba a flurona kifejezés, ami a sok furcsa nevű (lásd omikron, delta) variáns után könnyen hihető a koronavírus egy újabb változatának, és többekben fel is merült, hogy egy olyan vírusról lehet szó, amiben egyszerre van jelen a korona- és az influenzavírus. Csakhogy valójában nem erről van szó, ezt részletezte szerdán reggel az M1-en is Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa.

Izraelben az új év első napjaiban azonosítottak olyan beteget, aki egyszerre elkapta a koronavírust és az influenzát is. Erre az egyidejű megfertőződésre terjedt el a nemzetközi sajtóból a két vírus nevéből képzett flurona elnevezés.

Hasonlóan fogalmazott Szlávik is: ő azt mondta, hogy a fluronánál az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak „nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni”.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást, írja az MTI.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszámnövekedések. Reményei szerint azonban az oltásoknak köszönhetően a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát. A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak – emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus egyébként nem túl optimista a tekintetben, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, „van olyan nézet”, hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

Nemrég írtunk arról, hogy egyelőre úgy tűnik: a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa kevésbé képes megfertőzni a tüdőt, így várhatóan az embereknél is kevesebb tüdőgyulladásra kell számítani. A nagy számok törvénye miatt azonban így is több súlyos megbetegedés képzelhető el: az omikron által gerjesztett hullám az egészségügyet még úgy is túlterhelheti, hogy az oltott átlagember enyhébb otthoni betegséggel megúszhatja. Az új variáns egy magánlabor szerint már domináns az általuk vizsgált mintákban, az NNK szerint viszont kb. 11 százalékban van jelen az új fertőzötteknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!