2,5 millióra perli Kósa Lajost a csengeri örökösnő

2021. december 24. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél millió forintra perli Kósa Lajost a csengeri örökösnőként ismertté vált P. Mária. Az asszony szerint a Fidesz alelnökének bocsánatot is kell kérnie a sértő nyilatkozatok miatt, amelyekben a politikus csalónak nevezte őt – írta a Blikk.

Kósa a nagyon furcsa ügybe úgy keveredett, hogy rendszeresen találkozott P. Máriával, aki egy állítólagos ötmilliárd eurós örökség várományosa volt ás ebből a vagyonból többmillió eurós ajándékot ígért, többek között Kósának, édesanyjának. Ezt közjegyző előtt hitelesített dokumentumokban is rögzítették, van, amit Kósa alá is írt. Svájcban is voltak együtt egy bankban. Hogy a kapcsolatuk megromlott, az már az előzetesben lévő nő ellen folyó perben is kiderült: P. Mária májusban az ajándékozási szándékot is visszavonta a bíróság előtt, ahol Kósa meghallgatását is kérte. (A bíróság Kósa beidézéséről még nem döntött, őt korábban az ügyészség hallgatta ki, a bíróság egyelőre ezeket a tanúvallomásokat olvasta fel.)

„Beadtam a keresetet, amelyben a védencem azt kéri, kérjen tőle bocsánatot Kósa Lajos és fizessen neki 2,5 millió forint sérelemdíjat, mert több nyilatkozata is személyiségi jogot sértő, rágalmazó és becsületsértő volt. Köztük az, amelyben Kósa Lajos azt állította róla, hogy csaló, csalásért már el volt ítélve, de ez nem igaz, még büntetőeljárás sem volt folyamatban ellene korábban” – nyilatkozta a Blikknek P. Mária ügyvédje. A Debreceni Törvényszék a keresetet már befogadta.

Helmeczy László szerint védence jó hírnévnek örvendett, Kósa Lajos baráti köréhez tartozott Csengeren, és több tízmilliós adományokkal támogatta az iskolákat és különböző jótékonysági szervezeteket. „Erre egyszer csak azt mondja a korábbi barát kamerák előtt róla, hogy bűnöző és el volt ítélve. Attól, hogy előzetesben van pillanatnyilag, az ártatlanság vélelme őt is megilleti” – mondta az ügyvéd.

Mi is ez az örökösügy?

  • Az ügyészség szerint P. Mária (korábban Sz. Gáborné, született M. Mária) valótlanul állította, hogy ötmilliárd eurós (!) örökség vár rá. Csalást azzal követett el, hogy a vagyon megszerzéséhez szükséges költségekre hivatkozva kölcsönöket kért ismerőseitől, összesen 780 millió forint értékben. A vád szerint az asszony tudta, hogy az örökség nem létezik.
  • Egyelőre nem világos, hogy az ügy egyetlen vádlottja, aki saját bevallása szerint 15 éve még uborkát termesztett, néhány éve még sms-t sem tudott írni, hogyan tudott megtéveszteni ügyvédeket, jegyzőket, banki vezetőket, Kósa Lajost, aki hat éven át rendszeresen találkozott vele az örökség ügyében. Nem ismert, hogy honnan érkeztek a jogi nyelven írt francia és német papírok.
  • P. Mária szerint ha nincs örökség, akkor őt is megtévesztették „nála nagyobb tudású emberek” éveken át. Elismerte, hogy kért vagy olykor kérés nélkül fogadott el pénzbeli segítséget ismerőseitől az örökség megszerzése érdekében, de mindig abban a hiszemben, hogy a hagyatékból azt kamatostul visszafizeti.

Az ügyről itt, meg itt, és itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!