Nem kaptak haladékot a pedagógusok a kötelező oltásra, viszont december végéig még pótolhatják

2021. december 19. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Atv.hu kérdésére tisztázta az Emmi, hogy meddig kell beoltatniuk magukat a pedagógusoknak. Az RTL Híradója korábban arról számolt be, hogy december 30-ig kaptak haladékot azok a tanárok, akik az előzetesen megadott határidőig, december 15-ig nem oltatták be magukat. A minisztérium szerint szó sincs haladékról, a jogszabályban eleve az szerepelt, hogy akik december 15-ig nem vették fel az oltást, azoknak 15 napjuk van arra, hogy ezt pótolják.

És valóban, az állami és önkormányzati intézmények dolgozóinak kötelező oltásáról szóló kormányrendeletben is ez szerepel:

„Azt a foglalkoztatottat, aki a védőoltást nem vette fel az (1) bekezdés a), illetve b) pontjában vagy a (12) bekezdésben meghatározott határidőig, a munkáltató felhívja, hogy a védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül vegye fel, és annak felvételét az (5) bekezdésben meghatározott módon igazolja, vagy a (4) bekezdés szerinti orvosi szakvéleményt mutassa be.”

Amelyik pedagógus nem oltatja be magát a határidőig, a járvány alatt nem taníthat tovább, kényszerszabadságra küldik. A döntéssel nem mindenki ért egyet, szombaton például az oltást elutasító tanárok mellett tüntettek Devecserben. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig január 31-re hirdetett figyelmeztető sztrájkot, a kényszerszabadságok mellett a béremelési tárgyalások megakadása miatt is. Az Emmi szerint a pedagógussztrájk csak baloldali kampányakció, a szakszervezetek ezt visszautasították.

Az Emmi közlése alapján 90 százalék felett van a tanárok átoltottsága, Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke korábban azt mondta, hogy a novemberi országos adatok szerint a tanárok 5-6 százaléka nem tervezte beoltatni magát, ennél szerinte végül kevesebben lesznek. Azokban az iskolákban okozhat gondot a tanárok kényszerszabadságolása, ahol egyébként is hiány van a pedagógusokból. Horváth úgy látja, hogy a következő két hétben kevesen fogják meggondolni magukat, de várhatóan csak január elejére derül ki, milyen is a helyzet pontosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!