Két hét haladékot kaptak a pedagógusok, december végéig kell beoltatniuk magukat

2021. december 18. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az eredeti, december 15-i határidőhöz képest két héttel, dec 30-ig meghosszabbították a pedagógusok koronavírus elleni kötelező oltásának határidejét, erről az érintettek hétfőn kapják meg a felszólítást – tudta meg az RTL Klub.

Amelyik pedagógus nem oltatja be magát a határidőig, a járvány alatt nem taníthat tovább, kényszerszabadságra küldik. A döntéssel nem mindenki ért egyet, szombaton például az oltást elutasító tanárok mellett tüntettek Devecserben. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig január 31-re hirdetett figyelmeztető sztrájkot, a kényszerszabadságok mellett a béremelési tárgyalások megakadása miatt is. Az Emmi szerint a pedagógussztrájk csak baloldali kampányakció, a szakszervezetek ezt visszautasították.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az RTL-nek azt mondta, a novemberi országos adatok szerint a tanárok 5-6 százaléka nem tervezte beoltatni magát, ennél szerinte végül kevesebben lesznek. (A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban tíz százalékról, akár 4-5 ezer pedagógusról beszélt.) Budapesten és a nagyobb városokban szerinte kevés probléma lehet majd az oltatlan tanárok kényszerszabadságolásából, egyrészt mert magas az átoltottság, másrészt mert helyettesítésekkel és csoportösszevonásokkal fogják tudni kezelni a helyzetet. A győri Révai Miklós Gimnáziumban például, ahol Horváth az igazgató, 63-ből hárman nem oltatták be magukat.

Horváth szerint azok közül, akik eddig nem kérték az oltást, ebben a két hétben már várhatóan nagyon kevesen fogják meggondolni magukat, de január elején fog látszódni, hogy pontosan milyen helyzet áll elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!