Június óta csak a határ menti településeken jártak az oltóbuszok, ősszel gyakorlatilag sehol

2021. december 3. – 12:21

Június óta csak a határ menti településeken jártak az oltóbuszok, ősszel gyakorlatilag sehol
Honvédségi oltóbusz Romhányban 2021 áprilisában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány üresjáratban várta a negyedik hullámot – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett. Három hónap után kiadta a Magyar Honvédség az országgyűlési képviselőnek az oltóbuszok adatait.

A megküldött táblázat szerint március 27-e és december 1-je között 6 oltóbusszal 16 megye 137 településén jártak, és 41 023 embert oltottak be.

Márciusban azért indították el az oltóbuszokat, hogy olyan kisebb, sok esetben hátrányos helyzetű településekre is eljussanak, ahol nincs orvosi rendelő. Az első tapasztalatok pozitívak voltak, Nógrád megyében március végén azt láttuk, hogy az oltóbuszoknál nincsenek sorok, időpontra jönnek az emberek, és hamar végeznek. A helyiek profi szervezésről, barátságos katonákról és jó lehetőségről meséltek.

A honvédség táblázata szerint április-május-júniusban járta a településeket az oltóbusz, több megyében is megfordult. Augusztusban azonban már csak a határ menti településeken tűnt fel, ősszel pedig mindössze két településen volt egy-egy napot, a Győr-Moson-Sopron megyei Téten szeptember 28-án és a Komárom-Esztergom megyei Súron november 13-án.

Pedig augusztusban György István, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, visszairányítják az oltóbuszokat a határról a hátrányos helyzetű településekre.

Ennek a táblázatban semmi nyoma, augusztusban is már kizárólag a határ menti településeken, Röszkén, Tompán, Záhonyban, Barabáson, Lónyán üzemeltek az oltóbuszok. A legtöbb vakcinára az ukrán határmenti Barabáson volt szükség, a 800 fős településen 11 200 oltást adtak be, de ott szinte egész nyáron működött az oltóbusz.

A hátrányos helyzetű településeken augusztusban és most is rosszul áll az átoltottság, sokan bizalmatlanok a vakcinákkal szemben, ezért jobban kitett a lakosság a járványnak.

Szél Bernadett már augusztusban azt javasolta, hogy a kormány „pörgesse fel az oltóbuszos kampányt”, és „ne öt busszal, hanem ennek többszörösével járja a településeket, szisztematikusan járják végig a hátrányos helyzetű falvakat, szegregátumokat.” Ez a küldött táblázat alapján nem valósult meg.

„Most, hogy megint az a tragikus helyzet, hogy elsők vagyunk a halálozási listán, érdemes tisztán látni, hogy jutottunk idáig”

– fogalmaz bejegyzésében Szél. – „Azt látjuk, hogy a magyar kormány egész nyárra meghosszabbította magának a veszélyhelyzeti teljhatalmat, de az is világos, hogy pont nem arra használta, amire való.” A képviselő szerint nem készült fel a magyar kormány a negyedik hullámra, „még egy tettre kész egészségügyi vezetés sincs az országban”. Ez kizárólag a kormány felelőssége szerinte, és nincs kire mutogatni.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy a következő másfél hónapban az ország összes településén lesz oltási akciónap, és mindenkit személyesen megkeresnek a harmadik oltás miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!