Orbán: Brüsszel olyan kormányt akar, amelyik csak annyit mond, jawohl

2021. december 3. – 08:56

Orbán: Brüsszel olyan kormányt akar, amelyik csak annyit mond, jawohl
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli, a Kossuth rádióban interjú formájában előadott nyilatkozatából kiderült:

  • a harmadik oltásban Magyarország az élen jár a jelenleg 27 százalékos arányával;
  • a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás a jövőről szól, amit meg kell védeni a nyugaton megjelent őrülettel szemben;
  • neki fontos, hogy a gyerekei magyarok legyenek, és Magyarországon a jövőben is magyarok éljenek;
  • Brüsszel olyan engedelmes kormányt akar, amelyik „csak annyit mond, hogy jawohl”, de a magyar kormány „nem enged a zsarolásnak”, és a neki járó pénzt „ki fogja szorítani” Brüsszelből;
  • a rezsicsökkentés veszteségeit „le kell nyelniük” az energiaszolgáltató cégeknek, bár „a baloldal azt szeretné, ha a gázért, az áramért meg a benzinért az emberek többet fizessenek”.

Itt olvashatják el percről percre.

Oltási hét, van egy jó kategória, csak arról kell beszélni

Orbán szerint „a számok magukért beszélnek”, az oltási hét – amelyen előzetes regisztráció nélkül lehet oltást felvenni az oltópontokon – sikeres, mert két hét alatt 800 ezer ember vette fel a harmadik oltást, 115 ezren pedig az elsőt. Magyarország így az élen jár a védettséget az első két oltás után fél évvel felfrissítő harmadik oltással, elérve a 27 százalékos arányt. (A nyilatkozat nem tért ki arra, hogy a lakosság harmada még mindig nem vett fel egyetlen oltást sem. Magyarország ugyan az első között érte el a 25 és az 50 százalékos átoltottsági arányt, 60 százalék körül azonban megrekedt, miközben az EU átlaga már ezt meghaladta.)

A kormányfő szerint az egészségügyi ellátórendszer jól állja a sarat, ebben szerepet játszik, hogy a kórházak technikailag jól fel vannak szerelve, de fontosabb, hogy nagyot küzdenek a kórházi dolgozók, orvosok, ápolók, „a besegítő katonák és rendőrök is”. A kórházi kapacitás nagyobb, mint Ausztriában, ahol épp ezért kényszerültek komolyabb lezárásokra – közölte Orbán.

Jogos elvárásnak mondta, hogy a pedagógusok vegyék fel az oltást, mert a gyerekek a legfontosabbak. Orbán ezzel a pedagógus-szakszervezetekre reagált, amelyek felhívták a figyelmet, hogy tanárhiány léphet fel, ha nem dolgozhatnak azok, akik nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást.

Az omikron variánssal kapcsolatosan azt mondta, nagy a tudományos bizonytalanság, de annak alapján, amit a minisztereitől és az operatív törzstől hall, a világban talán nagyobb volt az ijedség, mint amit az új vírusvariáns ereje indokolna, de jobb az óvatosság.

Nemváltós népszavazás

A rásegítő kérdésekkel operáló műsorvezető segítségével – aki megjegyezte, hogy a parlamenti többség szavazott, de „természetesen úgy, hogy az ellenzék felállt, és nem vett részt a szavazáson” – rátértek a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos, nemváltásról szóló népszavazásra.

A beszélgetésben ez a téma volt, ahol a pénteki beszélgetésekben elmaradhatatlan brüsszelezés következett. A Velencei Bizottság állásfoglalásáról – amely szerint egyébként ez a törvény összeegyeztethető a közösségi joggal –, majd a törvényt kifogásoló Európai Bizottságról azt mondta:

„Ez engem egyáltalán nem érdekel, mondhatnak, amit akarnak. Nem szeretném, ha a Velencei Bizottság vagy az Európai Bizottság vagy akárki beleszólna abba, hogy mi, magyarok hogyan neveljük a gyermekeinket.”

A kormányfő, akinek legnagyobb lánya a családjával jelenleg Spanyolországban él, hozzátette:

„Fontosnak tartom, hogy a gyerekeim magyarok legyenek, és ne csak én gondoljam így, hogy fontos, hogy a gyerekeink magyarok legyenek, hogy a jövőben is magyarok éljenek Magyarországon. Jogunk van ahhoz, hogy így gondolkodjunk a saját életünkről, a gyerekeink életéről, meg így gondolkodjunk a hazánkról.”


Őrület van Nyugaton

„Van Nyugat-Európában – én őrületnek mondom, de nem akarok senkit megsérteni – egy hullám.” Orbán szerint ez nem más, mint a gyerekek szexuális nevelése körüli kérdések, amelyekben szerinte elvitatják a szülők kizárólagos jogát. Az iskolákban „mindenfajta aktivisták”
olyan „eszméket, ideákat és ötleteket, meg életmódokat népszerűsítenek”, amelyekkel Orbán szülőként sem ért egyet.

Ez indokolja a népszavazást, amely „a gyermekeink lelkéért folyó elkeseredett küzdelemről szól”. Hogy ez Brüsszelnek fontos, a kormányfő szerint abból is látszik, hogy „nagy balhét csapott”, és „pénzügyi zsarolásba” fogott – ezzel Orbán a várható jogállamisági mechanizmus beindítására utalt, amely alapján akár az EU-s pénzek kifizetése is felfüggeszthető lesz. „Jogaink vannak, a pénz az nekünk jár, és ki is fogjuk szorítani belőlük.”

„Ez egy idegjáték is. Túlerőben vannak, de megvannak a korlátaik, nem engedhetnek meg maguknak akármit, és ha mi, magyarok kitartunk, akkor győzni fogunk.”

Ugyanakkor a jogállamisági eljárással kapcsolatban megjegyezte: „Jól fogjuk tenni a dolgunkat, és a szükséges feltételeket teljesíteni fogjuk.”

Jawohl, ezt várja Brüsszel egy másik kormánytól

Ezután a parlamenti választás tétje is világos Orbán képletében: a jelenlegi kormány nem akarja beengedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolába, nem vehető rá a gyermekvédelmi törvény hatályon kívül helyezésére, ellenzi a bevándorlást, nem engedi el az energiaárakat, márpedig Brüsszel „olyan kormányt akar Magyarországon, amelyik csak annyit mond Brüsszelnek, hogy jawohl”.

A baloldal mindezt tehát engedné, és ez az energiaárakra is igaz, amelyeket a kormány nem enged rá közvetlenül a lakosságra, és most a kisvállalkozásokat és az önkormányzatokat is bevonná a kedvezőbb árkategóriájú energiaellátásba.

Orbán szerint az árkülönbséget az energiaszolgáltatóknak ki kell fizetniük. „Valakinek ezt a veszteséget le kell nyelni. Amikor jól állnak a dolgok, akkor ezek a nemzetközi cégek sokat keresnek, amikor pedig rosszul mennek, akkor nem, de »az, hogy áthárítják a magyarokra, ez nem lehetséges«️.”

A kormányfő elsősorban „nagy nemzetközi cégekről” beszélt, de elismerte, hogy az állami MVM-nek is el kell könyvelnie az árkülönbségből adódó veszteséget.

A képlet szerinte egyszerű: a jobboldal azon dolgozik, hogy a „gázért, áramért, benzinért kevesebbet kelljen fizetni”, a baloldal meg azt akarja, hogy többet kelljen fizetni értük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!