Azt hittem, katonai szigor lesz, de nagyon kedvesek voltak

Legfontosabb

2021. április 1. – 14:04

frissítve

Azt hittem, katonai szigor lesz, de nagyon kedvesek voltak
Honvédségi oltóbusz Romhányban – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Zöld színű, lematricázott buszok parkoltak le négy Nógrád megyei faluban kedd reggel. Most nem gyakorlatra érkeztek a katonák, hanem a lakosság oltásába segítettek be. Szombat óta mobil oltóponttá átalakított honvédségi buszokkal járják a kisebb falvakat, ahol egy-egy háziorvosra két-három település jut. A tömött oltópontok után egészen más látvány fogadott minket Romhányban és a környező falvakban. Nincsenek sorok, időpontra jönnek az emberek, és hamar végeznek. A helyiek profi szervezésről, barátságos katonákról és nagy lehetőségről meséltek. Pozitívak az első tapasztalatok a honvédségi oltóbuszokról, de azt egyelőre nem tudni, jövő héttől hogyan folytatják ezt az oltási formát, és azt sem, hogy június közepén ki adja be a második adagot.

Felszabadultan jött ki a romhányi általános iskolából Lackó Csaba és felesége kedd délelőtt. Túl vannak az oltáson, és abban bíznak, hogy hamarosan már utazhatnak is. A Nógrád megyei községbe hétfőn érkezett meg a honvédség oltóbusza, két nap alatt nagyjából 250 embert oltanak be.

Nincsenek kígyózó sorok, időpontra hívják a regisztráltakat

A romhányi házaspár dicsérte a profi szervezést, gyors és korrekt módon zajlott szerintük az oltás a mobil oltóponton. Alig több mint fél óra alatt végeztek, Lackónak is épp hogy csak félbe kellett hagynia a munkát délelőtt, állattenyésztéssel foglalkozik. Amikor megérkeztek, az általános iskola épületében kellett jelentkezniük, ahol ellenőrizték, hogy szerepelnek-e a listán, majd a honvédség orvosa megvizsgálta őket. Ezután mentek fel az oltóbuszra, ahol megkapták a vakcinát. „Észre sem vettem. Szóltak, hogy már kész vagyunk” – mesélte a romhányi férfi. Húsz-harminc percre vissza kellett utána még mennie az épületbe, hogy rögtön legyen orvosi segítség, ha bármilyen mellékhatás jelentkezne, de szerencsére nem volt gond.

A Lackó házaspár Romhányban az oltóbusz előtt – Fotó: Huszti István / Telex
A Lackó házaspár Romhányban az oltóbusz előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Másnak kicsit hosszabb ideig tartott ez a folyamat, mert a magas vérnyomása miatt először nem engedte fel az orvos a buszra. Magyar Imre munkatársai unszolására pár napja regisztrált az oltásra a vakcinainfón, és kedd tíz órára már jöhetett is. „Ha meglátom az orvost, mindjárt magas lesz a vérnyomásom.” Kétszer is ki kellett így jönnie az épületből, harmadszor már minden rendben ment, és megkapta a buszon a vakcinát.

A hét elején AstraZenecával oltottak a honvédségi mobil oltóponton, szerdától információink szerint Modernával folytatták.

A Nógrád megyei faluban azt mesélték, a hétvégén szóltak nekik, hogy van ez a lehetőség, a háziorvos és az asszisztensei egyesével hívták fel azokat, akik előzetesen regisztráltak. Mindenkinek szigorúan időpontra kell jönnie, félóránként hat ember kerül sorra. Aki nincs a listán, elküldik, így járt az a férfi is, akiről kiderült, hogy nem regisztrált az oltásra. A beosztásnak és a katonás rendnek is köszönhető, hogy az oltóbuszoknál nem alakult ki olyan tumultus, mint pár oltópontnál.

Szombaton kísérleti jelleggel kezdte meg a munkát az első honvédségi oltóbusz a Nógrád megyei Nőtincsen, a hét elején már négy oltóponttá alakított busz járta a kisfalvakat, ahol jellemzően két-három településre jut egy háziorvos.

Oltásra érkező Romhányban – Fotó: Huszti István / Telex
Oltásra érkező Romhányban – Fotó: Huszti István / Telex

Hétfőn még volt olyan falu, ahol sátrat állítottak fel a katonák reggel, és ott folyt az orvosi ellenőrzés és az oltás utáni megfigyelés. De ahol van olyan önkormányzati épület, ahol megoldható, nem is kell feltétlen a buszon oltani. Így például Magyarnándoron is a művelődési ház nagytermében alakították ki az oltópontot.

Egész hétvégén telefonáltak a háziorvosok

„A szervezés központilag történt, csütörtök reggel kaptunk értesítést, hogy jön az oltóbusz. Nekünk a helyet kellett biztosítanunk és értesíteni a regisztráltakat” – mondta Schmiedt Károly, Magyarnándor polgármestere.

A regisztráltak névsorát pénteken kapták meg az önkormányzatok a NEAK-tól (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), a háziorvosok, asszisztensek feladata volt, hogy kiértesítsék a lakosságot. „Eleinte kicsit meg voltunk ijedve, mert elég rossz híre volt az AstraZenecának, és azt hittük, nem fog sikerülni ennyi idő alatt leszervezni. Hála istennek mondhatom azt, hogy még kevés is a 150 adag” – fogalmazott Schmiedt.

Schmiedt Károly, Magyarnándor polgármestere – Fotó: Huszti István / Telex
Schmiedt Károly, Magyarnándor polgármestere – Fotó: Huszti István / Telex

Ehhez persze az kellett, hogy a háziorvosok egész hétvégén telefonáljanak és elkészítsék a beosztást. „276 regisztráltról kaptunk listát. Azt kellett leegyeztetni, hogy ki az, aki vállalja az AstraZenecát és a háziorvos szerint ő megkaphatja-e ezt a vakcinát” – magyarázta Magyarnándor polgármestere.

1120 ember él a nógrádi faluban, a polgármester szerint a járvány első hullámát nagyon jól megúszták, szinte alig tudtak a vírusról, most 17 fertőzött van a településen. Sokan a balassagyarmati gyárakba járnak dolgozni, Schmiedt szerint ott kaphatták el a vírust, az üzemek ugyanis nem álltak le a járvány alatt sem.

Nap végére a lakosság közel ötven százaléka megkapja a vakcinát Magyarnándoron, a háziorvosi rendelőkben és az oltópontokon már hetek óta oltanak. „Ez egy bónusz. Nagy lehetőség volt a térségnek, hogy nálunk kezdtek az oltóbuszok” – fogalmazott Schmiedt.

Barátságos katonák, profi szervezés

„Azt hittem, katonai szigor lesz, de nagyon kedvesek voltak”

ezekkel a szavakkal jött ki Szendehelyen az oltásról Kassai István.

Itt is csak az utcán parkol az oltóbusz, a községházában alakította ki a honvédség a mobil oltópontot kedden. Az egyik ajtón kell bemenni, regisztrálni, majd egy paravánnal elkerített részen adják be a vakcinát. Arrébb 20-30 perc várakozás, aztán megkapják az igazolást a beoltottak, és a másik ajtón távozhatnak.

A honvédség mobil oltópontja Szendehely községházában – Fotó: Huszti István / Telex A honvédség mobil oltópontja Szendehely községházában – Fotó: Huszti István / Telex
A honvédség mobil oltópontja Szendehely községházában – Fotó: Huszti István / Telex
A honvédség mobil oltópontja Szendehely községházában – Fotó: Huszti István / Telex

Kassai azt mesélte, feleségét és az anyósát a háziorvos oltotta be, őt szombaton hívták az önkormányzattól, hogy az oltóbusznál ő is megkaphatja a vakcinát. Az igazolásán az áll, hogy június 22-én kell majd megkapnia a második dózist.

Azt senki nem tudta megmondani, hogy az oltóbuszok jönnek-e majd vissza ezekbe a falvakba, vagy a második oltás már a háziorvos feladata lesz-e.

Kérdeztük erről az operatív törzs sajtóosztályát is, de nem válaszoltak.

„Nagyon barátságosak voltak, minden rendben ment” – mondta Oglné Bartos Szilvia. Ő már otthon előre kitöltötte a formanyomtatványt, így alighogy megérkezett, már meg is kapta az oltást. „Megkérdeztem a háziorvos ismerősöm, és azt mondta, szerencsés vagyok, hogy van ez a lehetőség. Három héttel a regisztráció után sorra kerültem” – válaszolta a vakcinára vonatkozó kérdésünkre.

„Én jobban féltem a tűtől, mint a vakcinától” – mondta Harkai Szilvia az oltás után. Ha nem jött volna Szendehelyre az oltóbusz, valószínűleg Balassagyarmatra vagy Vácra kellett volna elmennie az oltópontra. Így csak pár utcát kellett sétálnia, sokkal kényelmesebb volt.

Három nap alatt ötszáz oltás

A honvédségi oltóbuszok bárhol tudnak működni, minden felszerelés adott, még aggregátor is van a buszban. A speciális járművekkel eddig a honvédség állományát oltották, például a határnál szolgálókhoz mentek el, most kezdték el a lakosság oltását.

A cél az, hogy azokra a kisebb településekre is eljussanak, ahonnan nehezebb eljutni az oltópontokra.

Reggel nyolc és este hat között érkeznek a regisztráltak a buszhoz, de a katonáknak ennél jóval hosszabb a napjuk. Az egyik oltóbusz például reggel fél ötkor indult Budapestről, ahol felvették a felszereléseket és a vakcinákat, majd a Nógrád megyei faluban előkészítették az oltópontot, hogy ott minden olajozottan menjen.

Este kilenc körül érnek vissza a fővárosba, ahol a szálláshelyük van. Másnap aztán ismét fél ötkor indulnak, és ez így megy napokig, amíg nem váltja őket egy másik csapat. Nyolcan dolgoznak egy oltóbusznál, van aki az adminisztrációt végzi, más az oltásnál segédkezik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hogy lesznek-e további oltóbuszok, nem tudni. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István államtitkár azt mondta, hogy pozitívak az első tapasztalatok, három nap alatt ötszáz regisztráltat oltottak be Nógrád megyei kistelepüléseken.

Szerdán négy másik Nógrád megyei településen folytatták az oltást, majd csütörtöktől Komárom-Esztergom megyébe települtek át. Hogy az oltási csoport hány hétre készíti elő a mobil oltópontokat, szintén nem lehet tudni, de az már most látszik, hogy ezzel nagy terhet tudnának levenni az oltópontokról és a háziorvosokról.

Szerettünk volna felmenni az oltóbuszra is, hogy bemutathassuk olvasóinknak. Ehhez előzetesen engedélyt kértünk a Honvédelmi Minisztériumtól és az operatív törzstől. A minisztérium nem reagált levelünkre, az operatív törzs sajtóosztálya pedig azt írta, hogy a sajtó számára csak az MTI és az MTVA tudósítóinak közreműködésével biztosítják a fotókat, felvételeket.

28 szerkesztőség – köztük a Telex is – közös levélben kérte a döntéshozókat, hogy engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, hogy be tudjuk mutatni a valós állapotokat. Itt is azt tapasztaltuk, hogy a katonák nem nyilatkozhatnak, és többen azt is mondták, hogy fotót sem készíthetünk róluk, erre külön utasítást kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!