Már kedden megszavazhatják a gyermekvédelminek nevezett népszavazás kiírását

2021. november 29. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfőn benyújtja a kormány „országos népszavazás elrendeléséről” szóló határozati javaslatát, amire kivételes eljárást is kértek. Ez azt jelenti, hogy a parlamentben már kedden, november 30-án szavazni fognak a gyermekvédelminek nevezett népszavazás kiírásáról.

A javaslatból kiderül, hogy az országos népszavazás lebonyolításának költségvetése – a szavazásra bocsátott kérdések számától függetlenül – közel 12,7 milliárd forint. „Abban az esetben, ha a népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján, közös eljárásban kell megtartani, akkor az országgyűlési képviselők általános választása lebonyolításának a költsége – az együttes lebonyolítás többletköltsége miatt – további 5 566 500 000 forinttal növekszik” – áll a határozatban.

November 9-én a parlament arról döntött, hogy márpedig lehet egy napon tartani a népszavazást és az országgyűlési választásokat. Az Országgyűlés a kormánypárti többség támogatásával, 134-49 arányban szavazta meg a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Volner János törvénymódosító javaslatát, ami lehetővé tette, hogy a két szavazást egy napon, egyszerre bonyolítsák le.

Ennek jelentőségét a szakértők abban látják, hogy így a Fidesz összehangolhatja az országgyűlési választási kampányt a Pegasus-botrány kirobbanására gyorsan bedobott, inkább genderügyi politikai állásfoglalásokat, mint valódi kérdéseket tartalmazó, úgynevezett gyermekvédelmi népszavazással.

Orbán Viktor július 21-én, néhány nappal a Pegasus-botrány kirobbanása után egy Facebook-videóban jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez öt kérdésben:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések.
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, aki azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

Orbán szerint erre azért van szükség, mert „Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult” – érvelt a miniszterelnök. A kérdések értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

A tervezett népszavazás kérdéseit a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is jogi úton támadta meg. A nemátalakító kezelésekre vonatkozó kérdést az emberi méltóság védelmére hivatkozva a Kúria elkaszálta, ezért a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult. A Magyar Nemzet információ szerint a kormány végül lehúzta a harmadik kérdést, mert nem akarták megvárni, amíg az Alkotmánybíróság eldönti, hogy lehet-e erről népszavazást tartani, vagy sem. Az eredeti öt helyett így végül csak négy kérdést tartalmaz majd a népszavazás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!