Elkaszálta a Kúria a kormány gyermekvédelmi népszavazásának egyik kérdését

2021. október 22. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését, írja Facebook-oldalán a Társaság a Szabadságjogokért. A kormány július végén jelentette be, hogy „gyermekvédelmi” népszavazást indít, amelynek kérdéseit július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. A TASZ mind az öt kérdést megtámadta a Kúrián. Elsőként arról döntöttek, ami így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A másik négy kérdésben még várják a Kúria döntését.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után jelezte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, hogy a TASZ mellett ők is megtámadták a népszavazási kérdéseket, így a Kúria döntése az ő beadványuk eredménye is.

Az Orbán Viktor által korábban bejelentett népszavazás öt kérdése így hangzik:

  • 1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  • 2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • 3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések.
  • 4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • 5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, aki azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

Ezek értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

Visszatérve a Kúria mostani döntésére: a jogvédő szervezet szerint a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé.

A Kúria azt is kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket. A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A TASZ arra is kitér, hogy a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

Maga a kérdés eleve okafogyott, mivel Magyarországon nem érhetők el kiskorúak számára „nemátalakító” kezelések. (Az érintettek a nemi helyreállító vagy nemi megerősítő kezelés kifejezéseket tartják korrekt megnevezésnek.) Sőt, 18 év felett sem beszélhetünk korlátlan hozzáférésről.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom