Nem áll le a budapesti tömegközlekedés, az állam még idén átutalja a 12 milliárd forintot a BKK-nak

2021. november 29. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel nyolc órára egyeztetésre hívta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Karácsony Gergelyt a budapesti közösségi közlekedés ügyében. Az állam még nem fizette ki a BKK törvényileg előírt 12 milliárd forintnyi éves normatíváját a fővárosnak, Karácsonyék pedig pénteken már azt sem zárták ki, hogy valamilyen módon korlátozzák a közösségi közlekedést.

Az ITM minisztere vasárnap délután elküldte a szerződés tervezetét, és közleményében azt írta, hétfő reggel akár már alá is írhatják, amennyiben a főváros vezetése elfogadja.

Karácsony: Tarlós most epét hányna

Karácsony hétfőn metróval érkezett a Kossuth Lajos térre, ott várt rá Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője. Innen együtt sétáltak át az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épületéhez, amit élőben közvetítettek a főpolgármester Facebook-oldalán. Útközben Karácsony azt mondta, hogy a mostani szerződés is ugyanaz, mint amit 2015 óta mindig köt a kormány és a főváros. „Az évet írták át benne. Illetve az összeg azóta csökkent, most már csak 12 milliárd forint” – mondta Karácsony. Ez a fővárosi tömegközlekedési közlekedés hét százalékát fedezi, nagyjából a budapesti bérlet- és jegybevétel áfatartalma.

„Az állam tulajdonképpen egy fillért nem tesz bele abba, hogy Magyarország legnagyobb közlekedési rendszere működjön nap mint nap” – mondta a főpolgármester. Szerinte az elmúlt években egy rutin volt, hogy valamikor november, október környékén jött egy levél a minisztériumtól. „Tessék kitölteni, aláírni, visszaküldeni, és küldjük a pénzt” – mondta.

„Olyan nincs, hogy valaki, akit senki sem választott meg, ír nekem egy emailt vasárnap délután, hogy öcsike, akkor reggel nyolckor gyere a pénzedért. Tarlós István nagyon adott az ilyenekre, ő például sosem ment tárgyalni miniszterekhez. Biztos, hogy most epét hányna, nyilvánosan küldené el a francba Palkovics miniszter urat. Én csak finoman jelzem, hogy ez szerintem nem elegáns”

– mondta Karácsony.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy most egy olyan tárgyalásra megy, ahol van egy szöveg, amit tavaly is aláírtak, de igazából semmi jelentősége nincs ennek a papírnak. „Van még egy csomó nyilatkozat, amit ki kell tölteni a pénz megkapáshoz, kedvencem az antikorrupciós nyilatkozat, ami gyakorlatilag azt írja le, hogy nem vesztegetjük meg egymás hivatalnokait. Tehát sem a főváros, sem az ITM nem hagyja magát lefizetni a másik fél által” – mondta.

Az állam még idén átutalja a 12 milliárd forintot

Alig pár percig tartott Palkovics László és Karácsony Gergely tárgyalása zárt ajtók mögött, majd a főpolgármester egyedül állt ki a minisztériumi épület előterében várakozó újságírók elé.

„Tárgyalás nem volt, ugyanazt a papírt írtuk alá, mint tavaly, tavalyelőtt és 2015 óta minden évben” – fogalmazott Karácsony, hozzátéve, az összeg egyre kisebb és a dátum mindig más. A főpolgármester nem érti, miért kellett nyomást gyakorolni a minisztériumra, hogy ezt a pénzt kifizessék, de végül sikerült aláírni a szerződést.

Az állam a dokumentum szerint még idén átutalja a 12 milliárd forintos normatívát a fővárosnak.

„A mai nap leállítjuk azokat a hangos bemondásokat a BKK járatain, amelyekben felhívtuk a figyelmet, hogy az állami normatíva nem érkezett meg. Továbbra is stabilan működik a fővárosi tömegközlekedés” – jelentette ki Karácsony, de arról is beszélt, hogy jelenleg a BKK a folyószámla-hiteléből él. Ha azonban december végéig megérkezik a pénz, akkor adósság nélkül zárja az évet a közlekedési vállalat.

A minisztériumi megbeszélésen érintőlegesen szóba került az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról szóló szerződés is, Karácsony szerint ebben még elszámolási vita van a felek között. Egy fél mondat erejéig a budai fonódó villamos engedélyezési eljárásáról is beszélt a miniszterrel.

Karácsony: Bliccel a kormány

A költségvetési törvényben rögzített éves támogatás felét Tarlós István vezetése alatt már rendre nyáron kifizette az állam, majd általában havonta, részletekben utalták a fennmaradó összeget. Tavaly – Karácsony főpolgármesteri ciklusának első évében – csak októberben kapta meg a főváros a támogatási szerződés tervezetét, novemberben írták alá (miután a fővárosi közgyűlésnek el kellett fogadnia), és decemberben érkezett meg a pénz.

Bliccel a kormány – jelentette ki többször is az elmúlt hetekben a főváros vezetése. Múlt pénteken politikai akcióval egybekötött sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely és tíz ellenzéki politikus a miniszterelnök hivatalánál a budai Várban: megpróbáltak átadni egy pótdíjelismervényt Orbán Viktornak.

Karácsony azt mondta, a főváros nem tudja összekaparni a hiányzó 12 milliárdot, ezért követelik, hogy a kormány adja oda ezt a pénzt. Addig, amíg nem történik meg – ígérte –, a BKK járatain be fogják mondani, hogy a kormány bliccel, és ha még mindig nem jön a pénz, a főpolgármester azt sem tartotta kizártnak, hogy korlátozzák a közösségi közlekedést valamilyen módon.

Minisztérium: A főpolgármesternek csak alá kell írnia a szerződést

Karácsony Gergely rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak. A kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat – reagált a pénteki eseményre az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy mi köze az agglomerációs együttműködési megállapodásoknak az éves tömegközlekedési támogatáshoz.

„A Fővárosi Önkormányzatnak törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten. Ha a Főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan!”

– fogalmaztak a minisztériumtól egy korábbi közleményben, amelyben már azt írták, hogy a megoldás egyedül a főpolgármester kezében van: csupán alá kellene írnia a támogatás kifizetését megalapozó szerződést.

Palkovics László minisztériuma szerint a minimális együttműködési hajlandóság is hiányzik a fővárosból. „A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet.”

Karácsony vasárnap azt ígérte, magával viszi a tollát

„Lépjünk túl azon, hogy vasárnap délután másnap reggelre tárgyalni hívni valakit finoman szólva nem elegáns, főleg, ha telekürtölöd vele a sajtót” – írta Palkovics meghívójára vasárnap délután a főpolgármester a Facebookon. „Palkovics saját szavait cáfolja azzal, hogy most hirtelenjében elküldte a támogatási szerződést, hiszen korábban azt mondta, csak az aláírásom hiányzik a folyósításhoz” – fogalmazott Karácsony, majd hozzátette:

„Az igazi kérdés az, miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz?”

Ami szerinte egyébként is egy igen szerény összeg, a teljes költségvetéshez képest. „Én mindenesetre ott leszek holnap reggel, és viszek magammal tollat is, hogy a budapestiek ne lássák kárát a kormány kicsinyességének” – tette hozzá. Erre a tollra pedig végül tényleg szükség volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!