Karácsony hétfő reggel nyolckor Palkovicsnál kezd, hátha kifizeti a kormány a maga 12 milliárdos részét a fővárosi tömegközlekedéshez

2021. november 28. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfő reggelre egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében, írta az MTI vasárnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye nyomán. Karácsony azt írta, ott lesz, de furcsállja, hogy egységes ellenzéki tiltakozásra és akciózásra van szükség, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz.

A reggel 8 órára tervezett megbeszélésen az innovációs és technológiai miniszter kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. „A meghívás elfogadása esetén a kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd” – írták. Ha sikerül megegyezni és aláírni, az állam kész is kifizetni a rá eső 12 milliárdot a budapesti közösségi közlekedés finanszírozására.

Ez a könnyed közlemény és meghívás azok után érkezett, hogy még mindig nem fizette ki a kormány a fővárosi közösségi közlekedés állami normatíváját: a központi költségvetésben szereplő 12 milliárd forintos célzott támogatást. Azt, ami Tarlós idején már szeptemberben megérkezett, de most még szerződést sem láttak a fővárosnál, és ami miatt múlt pénteken politikai akcióval egybekötött sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és tíz ellenzéki politikus a miniszterelnök hivatalánál a Várban.

Karácsony akkor elmondta, hogy a főváros nem tudja összekaparni a hiányzó 12 milliárdot, ezért követelik, hogy a kormány adja oda ezt a pénzt. Addig, amíg nem történik meg, a BKK járatain be fogják mondani, hogy a kormány bliccel, és ha még mindig nem jön a pénz, a főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy korlátozzák a közösségi közlekedést valamilyen módon. Végül reményét fejezte ki, hogy ha sokat verik a tamtamot, akkor a kormány fizetni fog.

Az ITM múlt héten közleményekben reagált a fővárosi vezetés szavaira, ezekben többek között azt írták, a megoldás a főpolgármester kezében van, csupán alá kellene írnia a támogatás kifizetését megalapozó szerződést, illetve arról írtak, hogy a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat, ám azt nem részletezték a közleményben, hogy mi köze az agglomerációs együttműködési megállapodásoknak az éves tömegközlekedési támogatáshoz.

Karácsony Gergely vasárnap délután egy Facebook-posztban reagált Palkovics meghívójára, amiben többek között azt írta, „Palkovics saját szavait cáfolja azzal, hogy most hirtelenjében elküldte a támogatási szerződést, hiszen korábban azt mondta, csak az aláírásom hiányzik a folyósításhoz”, de hozzátette:

„az igazi kérdés az, miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz?”

Ami szerinte egyébként is egy igen szerény összeg, a teljes költségvetéshez képest. „Én mindenesetre ott leszek holnap reggel, és viszek magammal tollat is, hogy a budapestiek ne lássák kárát a kormány kicsinyességének” – írja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!