Családbarát politika nélkül 111 ezerrel kevesebb gyerek lenne

2021. november 29. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Bangóné Borbély Ildikó már annak is örült, hogy nem Rétvári Bence válaszol neki. Az MSZP-s politikus a meddőségi klinikák államosításáról kérdezett, és arról, mitől lesznek így hatékonyabbak a meddőségi központok. A kormány érve a visszaélések megszüntetése, de nem derült ki, mik voltak ezek a visszaélések.

Az államosításról itt olvashatja részletesebb cikkünket.

Bangóné hiányolta a meddőségi program révén születettek számát. „2017-ben 4000 gyerek született nagyságrendileg, de 2014 óta nem is készül ilyen jelentés, így pontos adatok nincsenek erre” – mondta a képviselő, aki más forrásokból úgy tudja, hogy 1900–2600 gyerek születhet évente meddőségi program bevonásával.

Zsigó Róbert államtitkár szerint Bangóné eltért az írásban leadott kérdésétől, de a válaszok az írásbeli, demográfiáról szóló kérdésre vonatkoznak. Elmondta, hogy 2010 óta családbarát ország épül, ellentétben az előtte lévő időszakkal. „111 ezer gyerekkel lenne kevesebb e nélkül a fordulat nélkül” – állította Zsigó.

Szerinte a meddő férfiak és nők aránya nő, a világtrendhez hasonlóan, minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyerekvállalás.

2020. február 1-jétől minden pár ingyenesen juthat a meddőség kivizsgálásához, kezelési eljáráshoz, a szükséges gyógyszerekhez.

Bangóné a választ nem fogadta el. „Nem tudom, hogy számolta ki, hogy 111 ezer gyerekkel lenne kevesebb, ha mi kormányoznánk.” A válaszból nem derült ki, mitől lenne hatékonyabb a meddőségi központ attól, hogy állami, hiszen ettől nem lesz több szakember.

Megjegyezte, hogy 2007 és 2009 között is majdnem 100 ezer gyerek született, míg most a kormány sikerként könyveli el, hogy sikerült feltornászni az éves születések számát 93 ezerre. (Bangóné arra azonban nem tért ki, hogy a különbség azzal is magyarázható, hogy a 70-es évek boomjában születettek épp a kétezres években értek szülési korba, így magasabb volt a születési szám, mint ma, amikor a jóval kisebb számú, 90-es években születettek értek gyerekvállalási korba.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!